Ängelholms flygmuseum

PS
Paul Svensson

En gång i tiden fanns den skånska flygflottiljen på plats i hangarerna. I dag huserar Ängelholms flygmuseum på Valhalla park med en spännande del av den svenska flyghistorien. Här kan du provsitta ett svenskt stridsflygplan, lära dig mer om flygvapnet, undersöka stora flygplansmotorer och spionera på en underjordisk kommandocentral utan att klassas som en landsförrädare.

Om du gillar svenska stridsflygplan och har ett intresse för den svenska flyghistorien är Ängelholms flygmuseum sommarens bästa utflyktstips. Museet visar tio olika flygplan och du kan till och med provsitta i kabinen på en Draken. På plats finns allt från J 22 till JAS 39 Gripen och till och med en räddningshelikopter. En nyhet för säsongen är att det finns QR-koder på plats vid de olika flygplanen som du kan skanna med din mobil för att lära dig mer.

Ängelholms flygmuseum täcker upp det mesta som har med flygvapnet att göra. Här hittar du mängder av spännande föremål på temat den svenska flyghistorien. Lär dig mer om mäktiga flygplansmotorer, säkerhetsutrustning, flygradio, sambandsutrustning, meterologi och hur det fungerar med markförsvar. I museet har man till och med byggt upp klassiska miljöer som har med flygvapnet att göra. Passa på att titta in i mässen, gör ett kort besök i sjukan och spionera på en underjordisk kommandocentral och ett hemligt bergrum som innehåller en stridsledningscentral.

En besökarfavorit är museets J 35- Draken-simulator. Enligt museet gäller det att boka i förtid om du vill använda simulatorn. Av planeringsskäl måste besökare boka minst en vecka i förtid. En flygning i simulatorn består av genomgång före flygning, flygning och därefter en kort genomgång av turen. Hela passet tar ungefär 60 minuter och kostar 500 kronor. På engelholmsflygmuseum.se kan du läsa mer om hur du bokar och vilka kriterier som gäller innan du får klättra in i kabinen och testa ett svenskt stridsflygplan.

I sommar har Ängelholms flygmuseum öppet från tisdag till söndag klockan 10.00–17.00. Du har fri entré med Kultursommarkortet och Kulturkortet fram till och med 31 augusti. Ordinarie entré är 90 kronor för vuxen och 40 kronor för barn och unga i åldrarna 7-14 år. Som stridspilot är det viktigt att hålla energin på topp och som tur är har Ängelholms flygmuseum också ett cafétält som säljer förnödenheter som kaffe, läsk, kakor och glass mellan klockan 11.00–15.00.

Vad: Upp i det blå
När: 1 juni–31 augusti
Var: Ängelholms flygmuseum, Drakenvägen 5 Valhall park Ängelholm
Pris: Fri entré med Kulturkortet och Kultursommarkortet, ordinarie entré 90 kronor för vuxen, pensionär 80 kronor, ungdom 7-14 år 40 kronor.

Lämna en kommentar