Ångra inget

HW
Henrik Wilhelmsson

Här är en sedelärande historia  från The Guardian om vad folk ångrar vid dödsbädden. Det är den australiensiska sjuksystern Bronnie Ware som under flera år frågat patienter på den palliativa avdelning där hon arbetar om de ångrar något. Med tiden upptäckte hon att det fanns några saker som dök upp om och om igen och skrev en bok om det. Så, här är fem punkter att leva efter om du inte vill ångra dig när det är försent:

1. Lev livet ärligt mot dig själv, istället för att för att försöka leva upp till andras förväntningar.

Det människor ångrar mest i slutet av sina liv är att de inte gjort allt de ville uppnå, och att det egentligen bara varit upp till dem själva hela tiden. Ta vara på din hälsa medan du har den och lev medan du kan, med andra ord.

 2. Jobba inte ihjäl dig.

En annan klassiker bland de döende är att de har arbetat för mycket och inte tillbringat tillräckligt mycket tid med barn och andra älskade. Så hitta jämvikten, även om det är lättare sagt än gjort.

 3. Våga visa dina känslor och säga vad du tycker.

För att slippa konflikter undvek många att säga vad de kände, med ett okej liv (istället för det bästa möjliga) och bitterhet som resultat. Sjukdomar relaterade till bitterheten och förtryckta känslor är inte ovanliga.

 4. Håll kontakten med dina vänner.

Glöm inte bort de som är viktiga i livet. Det är bara nu du kan träffa dem och enligt Bronnie Ware saknar alla sina vänner när de är döende. Det är allt för vanligt att fångas upp av vardagen och glömma sina vänner. Det här får mig att tänka på Ante, min kompis sen dagis som jag aldrig träffar längre, och Tobbe min kusin, och Martin, och Henke och… attans.

 5. Tillåt dig själv att vara lycklig.

Det är lika delar tragiskt som det är en skandal att vi inte inser att lycka är ett val förrän vi valmöjligheten är på väg att försvinna. Många låter gamla mönster, vanor och tryggheten ta över sina liv och nöjer sig med att ha ett drägligt liv. För att sedan önska att de behållit leken och barnsligheten genom livet, och att de skrattat ordentligt oftare.