Ängsliga Pappor hälsar

HW
Henrik Wilhelmsson

Är du förälder? Blev du den förälder du hade tänkt? Handen på hjärtat, har du någon gång känt att tiden inte räcker till för dig själv? Att du hellre skulle vilja göra något helt annat än att sjunga tråkiga sånger på öppna förskolan eller läsa samma tradiga godnattsaga för hundrade gången? Tar du hjälp av Familjeliv, en Flashbacksida fast för föräldrar på nätet, när du undrar ”ska det vara såhär?”

I föreställningen Det är synd om papporna får du perspektiv på det moderna föräldraskapet. Ängslan, krav på hur man ska vara som förälder och om surdegars vara eller icke vara. Inspiration har hämtats från trådar på nätsajter för föräldrar liksom från vad vår samtid förväntar sig från, framförallt, en pappa. Jag tog kontakt och ställde några frågor till Papporna Erik Glaad, Erik Andergren och Jonathan Andersson som med humor ger föräldraängsligheten en däng med komedin/farsen Det är synd om papporna.

Hur kom Det är synd om papporna till?

– Idén om föreställningen kom upp under ett samtal som Erik Glaad och Joel Schmidt (en av medförfattarna och tidigare skådespelare i föreställningen) hade kring papparollen. Joel var nyfiken på hur det hade varit för Erik att växa upp utan pappa, då Joel står så nära sin egen pappa. För mig (Erik G) var det inget större trauma – jag vet ju inget annat, så att säga. Vi pratade vidare och tyckte ämnet var intressant och fortsatte researchen på internet.

Vad är det bizarraste ni har läst på familjesajterna? 

– Några av det galnaste vi har stött på är med i föreställningen, så det blir det ju tråkigt om vi avslöjar. Men vi stötte bland annat på en tråd som behandlade ämnet djur och barn på jobbet, något som tydligen är väldigt laddat och kan utmynna i många dråpligheter. Men för att höra dom allra bästa får man ta sig till Dunkers den 5 eller 6 november.

 

Vad hade ni själva, i djupaste hemlighet, gärna ställt för frågor i trådar på sajterna? 

– Erik Andergren hade nog ställt svepande frågor om laktosintolerans. Jonathan hade frågat vad folk överlag gillar baristor på Södermalm med långt lockigt hår som ibland spelar föreställningar i till exempel Helsingborg. Erik G hade gett lekmannamässiga horoskop på forumets virtuella bakgator. 

Som ett litet vykort har ensemblen skickat en groupie till moderna föräldrar i Helsingborg. Från vänster syns Erik Andergren, Erik Glaad och Jonathan Andersson. (Känner du igen Jonathan Andersson  är det kanske från Håkan Hellströmfilmen Känn ingen sorg ellerTV-serien Ettor och nollor.)

Det är synd om papporna 

5 och 6 november 2015 kl. 19

Teatersalen, Dunkers kulturhus

Entré: med Kulturkort 150 kronor. (Ordinarie pris 180 kronor, studentpris 150 kronor.)

 

Läs mer: http://www.dunkerskulturhus.se/scen/platshallare-scen/det-ar-synd-om-papporna/.

 

Föreställningen är skriven av:

Joel Schmidt,  Lotta Ramel, Jonathan Andersson, Erik Andergren och Erik Glaad.

Regi: Lotta Ramel Medverkande: Erik Glaad, Jonathan Andersson, Erik Andergren

Ljus & ljud, föreställningstekniker: Johannes Persson Musik och sångtexter: Joel Schmidt Scenografi & Kostym: Miranda Renberg & Linda Gonçalves Mask: Linda Gonçalves Grafisk formgivning: Erik Glaad & Elisabet Sverlander Trailer & Pressbilder: Elisabet Sverlander