Annorlunda hästkrafter på Fredriksdal

Fideli Österström

Har du lagt märke till de fina hästarna som finns på Fredriksdal museer och trädgårdar? Det är stora, kraftiga arbetshästar. Om inte, ta gärna en sväng förbi och hälsa på dem.

Mitt namn är Filippa och just nu är jag på praktik hos Kulturkortet. Mitt största intresse i livet är hästar. Jag både rider och tävlar med min egen ponny. Innan jag fick min egen ponny var det mitt livs största önskan och jag gick alltid till närmaste stall bara för att titta på hästar. Det bästa var de gånger jag tillsammans med min farmor gick och hälsade på Fredriksdals fina hästar.

Än i dag är det en stor favorit, att gå och titta på Fredriksdals hästar. Deras utseende gör att de blir så speciella att titta på, vackrare och annorlunda än många andra hästar. Min egen ponny är också speciell, men han skiljer sig från Fredriksdals hästar eftersom han är en tävlingsponny. Och tävlingsponnys är byggda på ett annat sätt.

Hästarna på Fredriksdal är av en ras som är stora och kraftigt byggda för att de skulle orka med arbetet som brukshästar inom lantbruket, som de användes till förr. En brukshäst är inte optimal att användas för att tävla då de inte är gjorda för det. En tävlingsponny däremot är byggd för just det. De är mycket nättare och mindre i kroppen för att de ska vara så smidiga som möjligt. Detta gör att de kan kan ta sig över höga hinder. Det är olikheterna som gör att Fredriksdals hästar är så vackra att titta på, de skiljer sig väldigt mycket från en ponny som du kan se på tävlingar. Det är annorlunda hästkrafter.

Jag kan varmt rekommendera att ta en titt förbi hästarna på Fredriksdal museer och trädgårdar om du vill se någonting utöver det vanliga. Och kom ihåg att med ditt kulturkort har du alltid fri entré till hela Fredriksdalsparken och inte bara de gröna hästhagarna.

Text: Filippa Olsheden

Lämna en kommentar