Annorlunda visningar på Dunkers

PS
Paul Svensson

Som komplement till de vanliga visningarna vill Dunkers gärna gå litet mer på djupet i några av höstens utställningar. Här får du veta mer om vädret påverkat historien, om forskning kring misslyckande, om tekniska floppar, om det tidiga 30-talets surrealister i Paris, om marknadsföring som körde i diket, om det hundraåriga Fredriksdal samt om Iteracykeln, som också körde i diket. Dessutom blir det två visningar för arabisktalande om Helsingborgs historia. Samtliga visningar ingår i entréavgiften, vilket betyder att det är gratis för dig med Kulturkortet.

6/9 & 25/10 18:00
Helsingborgs historia på arabiska
Hur var livet förr i tiden i Helsingborg? När Kärnan var ny, när den första bilen rullade ut i staden eller när kriget mellan Sverige och Danmark pågick? Visningen är på arabiska. Fri entré.

8/9 13:00 Temavisning i The Climate Experiment:
Vädrets inverkan på historiska händelser
Med Bigert och Bergströms verk “The Weather – a Synoptic Battlefield” och “Weather Impact Maps” som startpunkt diskuteras vädrets inverkan på historiska händelser och hur Bigert och Bergström har gestaltat detta i sin samtidskonst.

I mer än trettio år har konstnärsduon Bigert och Bergström intresserat sig för hur människan med vetenskapens och teknikens hjälp försökt kontrollera väder och skapa artificiella klimat. Hur förhåller sig människan till naturen? Vart är vi på väg? Klarar jorden, haven och luften av att återhämta sig från människans framfart? Hur reagerar och agerar vi på ständigt återkommande rapporter om klimathot och extrema väderleksfenomen?

20/9 18:00 Temavisning i MISS LYCKAT:
Innovationsforskaren Samuel West berättar
För den som är nyfiken att veta mer om bakgrunden till Museum of failure, konceptet som Miss Lyckat bygger på. Innovationsforskaren Samuel West berättar om bakgrunden till Museum of failure, kring sin forskning om misslyckande och innovation och hur han valt ut föremålen som finns i utställningen. MISS LYCKAT by Museum of Failure är en utställning om produkter och tjänster som på ett eller annat sätt anses misslyckade.

18/10 18:00 Temavisning i MISS LYCKAT:
Varför floppar så många tekniska prylar?
En temavisning om de teknikfloppar som finns i utställningen t ex Zune, Betamax, Fire phone, Minidisc, N-Gage. Är det något speciellt med just tekniska innovationer som gör att så många misslyckas? Är det bra eller dåligt? Får man lov att misslyckas i teknikbranschen? Varför är majoriteten av våra föremål just tekniska floppar? Vad beror det på

27/10 15:00 Temavisning i Surrealist Lee Miller:
Surrealisterna runt Lee Miller
1929 flyttade den amerikanska fotografen Lee Miller till Paris för att gå i lära hos surrealisten Man Ray. Lee Miller var själv surrealist och lärde känna andra surrealister som Joseph Cornell, Paul Éluard, Max Ernst, Joan Miró, Pablo Picasso och Man Ray. De fortsatte att hålla kontakten och umgås livet ut.

Vissa människor tycks leva flera och mångfacetterade liv under sin existens. Lee Miller (1907-1977), surrealistfotograf, krigskorrespondent, modell och gourmetkock, var onekligen en av dem. I utställningen på Dunkers visas Lee Millers fotografiska perspektiv och hennes nära samröre med surrealiströrelsen och fotografen Man Ray på 1930-talet.

17/11 13:00 Temavisning i MISS LYCKAT:
När marknadsföringen låg bakom misslyckandet
En temavisning med fokus på marknadsföring, reklam och de produkter där marknadsföringen var en av anledningarna till att de misslyckades. Vi pratar om marknadsföring och marknadsundersökningar och hur det kunde gå så fel att Coca-Cola fick 40 000 brev om att ta tillbaka sin gamla smak.

1/12 13:00 Specialvisning i Med känsla för grönt:
Med känsla för grönt – en utställning i Fredriksdals anda
Med anledning av att Fredriksdal firar 100 år producerar Dunkers en utställning i Fredriksdals anda. Utställningen kommer att konstnärligt, emotionellt, (poetiskt och filosofiskt) belysa, kommentera och berätta om Fredriksdals arbete med bevarande, hållbarhet och hälsa. Friluftsmuseet och den botaniska trädgårdens landskap, ängar, parker, trädgårdar och djur står i fokus. Bakom kulisserna på Fredriksdal arbetar biologer och botanister med forskning och även plantering av hotade växter. Vidare tar de hand om djurarter som har utvecklas tillsammans med det skånska lantbruket.

Utställningen kommer bland annat innehålla äldre landskapsmåleri, samtidskonst och naturbiologiska föremål från Helsingborgs museers samling. Du kommer att se verk av bland andra Bruno Liljefors, Ellen Trotzig, Isaac Grünewald, Prins Eugen, Henrik Håkansson, Caroline Mårtensson, Anna Clarén med flera. Utställningen visas 1 december 2018 – 28 april 2019.

15/12 13:00 Temavisning i MISS LYCKAT:
Vad har Ahlgrens bilar, cashkortet och Power glove gemensamt?
Utställningen Miss Lyckat visar produkter och tjänster som floppat samtidigt som den diskurerar innovation, konsumtion och vad man kanske kan lära av ett misslyckande. Följ med på en visning av utställningen där vi tittar närmare på Itera-cykeln, IKEAs uppblåsbara möbler, franska internetföregångaren Minitel.

Lämna en kommentar