Ansök eller nominera till kulturstipendier

PS
Paul Svensson

Helsingborgs stad tar hand om sina kulturutövare. I mer än 20 år har man delat ut stipendier till personer och organisationer som skapar kultur i staden. Nu är det hög tid att ansöka eller nominera till 2022 års utmärkelser. Läs vidare om du är en ung poet, musiker eller konstnär eller känner någon som för Helsingborgs kulturarv framåt. Den sista ansökningsdagen är 15 mars.

Helsingborgs kulturstipendium
Det finns två olika sorters stipendier att ansöka om. Det ena heter Helsingborgs kulturstipendium och riktar sig till unga kulturskapare som har kommit en bit på väg i sitt skapande men som inte är fullt ut etablerade i sin konstart. Man ska ha anknytning till Helsingborg och vara i början på sin professionella karriär. Man ska också ha genomgått någon form av prövning i konkurrens med andra, till exempel blivit antagen till en högre utbildning eller med sina verk blivit utvald av en professionell jury. Stipendiesumman är på 50 000 kronor.
Förra året tilldelades Helsingborgs kulturstipendium konstnären Humle Rosenkvist och modedesignern Sofia Mollberg.

Gisela och Oscar Trapps minnespris
Varje år delar Helsingborgs stad också ut Gisela och Oscar Trapps minnespris. Utmärkelsen delas ut till person eller organisation som har fört kulturarvet framåt. Förra året tilldelades priset författaren Conny Palmkvist för sitt arbete med att skildra historien om Helsingörs syklubb och flyktingtransporterna över Öresund under andra världskriget.

Ansök online senast 15 mars
Ansökan om eller förslag till mottagare av Helsingborgs kulturstipendium samt Gisela och Oscar Trapps minnespris ska skickas till Helsingborgs kulturnämnd senast 15 mars. Handlingarna skickas in digitalt via stadens boknings- och bidragssystem.

Utdelning av de båda utmärkelserna sker under nationaldagsfirandet på Fredriksdal museer och trädgårdar 6 juni 2022. På helsingborg.se kan du läsa mer om utmärkelserna och tidigare års stipendiemottagare.

Lämna en kommentar