Årets kosläpp på Fredriksdal

PS
Paul Svensson

Det gröna gräset lockar. Och korna på Fredriksdal är förstås inte sena att visa vad de tycker om att få komma ut på grönbete efter en vinter inomhus. Äkta lycka över att få känna gräset och naturen under sina klövar och mot sina mular. Årets kosläpp på Fredriksdal upplever du onsdagen 24 april och söndagen 28 april. Fri entré med Kulturkortet och för barn och unga till och med 18 år.

Sällsynta vänekor och rödkullakor håller till på Fredriksdal året om. På vintern myser de omkring inne i stallet och har fri tillgång till hö, rena boxar och värme. Under de varmare månaderna på året flyttar de utomhus och hjälper till att utveckla betesmarkerna och ängarna. Båda raser har unika egenskaper som tyvärr inte kommer till nytta i dagens moderna produktion. På Fredriksdal arbetas det med hållbarhet och i det ekologiska samspelet kan dessa raser komma att spela en viktig roll i framtiden. Klart att de ska ha det bästa av det bästa och när det kommer till utomhusmiljö finns det knappast någon bättre plats än gröna Fredriksdal.

Årets kosläpp sker i två omgångar. Första gången stalldörrarna öppnas är 24 april klockan 11:00. Fyra dagar senare öppnas stallet igen och resterade kor släpps ut på grönbete. Det är inte bara korna och kalvarna som ser fram emot årets kosläpp. För många helsingborgare är Fredriksdals kosläpp lite av ett måste och brytpunkten mellan vinter och vår. Det är en tid för glädje och värme för oss alla.

Vad kan du då förvänta dig av ett kosläpp? Glädje. Det är det absolut bästa ordet att använda. För det går inte att ta miste på korna och kalvarnas glädje att få komma ut. Det blir så glada att de råmar livligt och hoppar, sparkar bakut och rusar omkring och leker.

Passa på att upplev äkta lycka på Fredriksdal. En av få platser i Sverige där du kan se sällsynta vänekor och rödkullakor välkomna våren och sommaren.

Vad: Kosläpp på Fredriksdal
När: 24 och 28 april, klockan 11:00
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Pris: Fri entré med Kulturkortet och för barn under 18 år. Ordinarie entré 80 kr per person.

Lämna en kommentar