Årets öppettider i Kärnan

PS
Paul Svensson
Karnan 16 januari

Om du har varit uppe och dragit i dörren på Kärnan i vinter har den förmodligen både varit stängd och låst. Nu är det dock läge att prova lyckan igen, för till helgen 7-8 mars plockar Helsingborgs stad fram den där stora nyckeln och öppnar upp Kärnan för säsongen. Med Kulturkortet är det alltid fri entré.

Kärnan är ett besöksmål väl värt besöket. I år kommer tornet att hålla öppet från lördag 7 mars till och med söndag 1 november. Högsäsongen är förstås under sommaren då det kommer besökare från när och fjärran för att ta sig hela vägen upp till toppen av vårt älskade tegeltorn. Ett torn som vakat över Helsingborg i ungefär 700 år. Årets öppettider hittar du på kärnan.se samt här.

7 mars – 5 april: lördagar och söndagar 11.00–15.00
6 april – 31 maj: varje dag 11.00–15.00
1 juni – 30 augusti: varje dag 10.00–18.00
31 augusti – 4 oktober: varje dag 11.00–15.00
10 oktober – 1 november: lördagar och söndagar 11.00–15.00

Vad gör man egentligen i Kärnan? Det mesta, ärligt talat. Det vanligaste är dock att lära sig lite om tornet på de olika våningsplanen och sedan njuta av Helsingborgs bästa utkiksplats på toppen (här tar du de bästa bilderna över staden). På de olika våningarna kan du lära dig mer om den spännande historien bakom Kärnan. Hur många år skulle du till exempel gissa att det tog att bygga färdigt tornet? Har det funnits kanoner på taket? Svaren? Ja, de hittar du i Kärnan. Du kan också ladda ner Guide Helsingborg till din mobil för att utforska ännu mer. Här finns det en audioguide som berättar mer om den resliga byggnaden. Guiden finns i dag på svenska, engelska och tyska. Perfekt för dig som har vänner på besök från utlandet och som vill lära sig mer om Helsingborgs historia. Det finns också en speciell guide för tornets yngsta besökare.

Lagom till säsongsöppningen öppnar även entrébutiken. Här finns olika souvenirer att köpa med sig hem som ett minne från besöket. Det mesta i butiken handlar förstås om Kärnan och medeltiden.

Hur många tegelstenar består Kärnan av? Kan det vara en miljon? Fler? Färre? Ärligt talat har jag ingen aning. Om du har lite tid över i år är det bara att börja räkna nu på lördag. Nu har du koll på årets öppettider i Kärnan.

Vad: Säsongsöppning i Kärnan
När: 7 mars
Var: Kärnan, Slottshagsparken i Helsingborg
Pris: Fri entré med Kulturkortet, ordinarie entréavgift 60 kronor

Lämna en kommentar