Arkivens dag

TE
Tommy Esbjörnsson

Helsingborgs museum och Helsingborgs stadsarkiv arrangerar tillsammans Arkivens dag 12 november. Det blir ett öppet hus med utställningar, filmvisning och guidningar i museets magasin. Arkivens dag är ett årligt återkommande arrangemang, alltid den andra lördagen i november, då landets arkivinstitutioner öppnar upp för besökare. Varje år finns ett givet tema och i år är temat Myter och mysterier.

– Myter och mysterier är ett fantasieggande tema och det går ju verkligen att hitta många mysterier i musei- och arkivsamlingar, Det kan var föremål eller handlingar som har spännande historier, men också sådant som vi inte alls vet något om och dess öden, säger projektledare Annelie Månsson Hassby på Helsingborgs museum.
Temat styr delar av innehållet under dagen, men det handlar också om att visa upp de samlingar som finns i staden.

Folkrörelsearkivet i Helsingborg och Skånes Näringslivsarkiv är med under arrangemanget och berättar om sina verksamheter och visar vad de har i sina samlingar.
Helsingborgs museum visar museimagasinen för grupper av besökare, men också utställningen Tingen i samlandets spår och andra museiföremål. Även det klonarkiv och den husdjursgenbank som Fredriksdal museer och trädgårdar arbetar med kommer att presenteras. Här berättar man också om hur ett museum arbetar med levande kultur- och naturarv.

Helsingborgs stadsarkiv visar utställningen Högvaktens anrika café och restaurang à la 1950-tal med vackra originalföremål. Från Högvakten finns även bilder på de anställda.

– Förhoppningen är att besökare minns någon som arbetade på Högvakten och kan identifiera personerna, säger stadsarkivarie Sophia Hydén. Det bjuds även på en unik möjlighet att se stadsarkivets originalhandlingar i en monterutställning. Där kan man bland annat ställa sig frågan vad som egentligen hände med 1913 års materialkontoliggare från Vatten- och avloppsverket.

För den nostalgiska helsingborgaren kommer det också att rulla filmer och arkivklipp från det historiska Helsingborg. Även historiska fotografiska tekniker utlovas för den specialintresserade.

Programmet för Arkivens dag finns på Helsingborgs museums webbplats.

Ytterligare Arkivens dag-arrangemang i Helsingborg:
Helsingborgs Släktforskare- och Bygdeförening har släktforskardag på Stadsbiblioteket 11.00-15.00. Se programmet här.

Arkivens dags nationella samordning har sammanställt det nationella programmet.
Se programmet här.

Vad: Arkivens dag
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar, i byggnaden Kulturmagasinet, Gisela Trapps väg 1
När: 12 november 11.00-15.00
Entré: fri entré