ArtStreetHbg tackar för sig

PS
Paul Svensson

Sedan 2017 har gatukonstfestivalen ArtStreetHbg varit ett årligt återkommande arrangemang i Helsingborg. Konstnärer från hela världen har varit involverade och satt färg på många av stadens höghus, fasader och garageportar. Nu är det dags för ArtStreetHbg att tacka för sig efter sex år i Helsingborg.

Om du bor i Helsingborg har du med all säkerhet lagt märke till några av de enorma konstverk som har skapats under de gångna gatukonstfestivalerna. De är mer eller mindre omöjliga att missa. På en husfasad vakar en gigantisk katt över allt som händer, höghushöga blomsterarrangemang sträcker sig mot himlen och även varelser från den svenska urskogen finns att njuta av i Helsingborg. Det finns till och med ett konstverk (Shattering, bilden ovan) som använder sig av förstärkt verklighet. Med en mobil och rätt app kan du se när hela konstverket kommer till liv framför dig.

Drivit utvecklingen av gatukonst i Helsingborg
För dig som aldrig tidigare har hört talas om ArtStreetHbg är det en festival som har haft i syfte att driva utvecklingen av gatukonst i Helsingborg framåt. En annan del av festivalens syfte har varit att bidra med ökad rörelse i staden, vilket skulle leda till ökad upplevd trygghet. Under åren har man också arrangerat olika workshops på temat gatukonst för att involvera invånarna i festivalen. Dessa har varit mycket populära och har inspirerat till kreativitet hos såväl gamla som unga.

Från söder till Fredriksdal
Primärt har festivalen kallat söder sitt hem, där de flesta av konstverken finns att titta på. Undantaget är årets ArtStreetHbg-festival, som tog sin plats på Fredriksdal. Här har man också gått från huvudområdet med väggmålningar och fokuserat lite extra på skulpturer och konstinstallationer. Resultatet är bland annat ett grönt sopmonster, en räv med en röd mössa och sneekers samt det spännande ansiktsprojektet Fredriksdalspiraterna.

Här hittar du alla konstverken
artstreethbg.helsingborg.se finns det mer att läsa om gatukonstfestivalen. Här kan du exempelvis läsa om syftet med festivalen, planeringsarbetet och även titta på samtliga konstverk. På webbplatsen hittar du också adresser till många av de konstverk som lever vidare i Helsingborg medan ArtStreetHbg tackar för sig.

Foto: Leon Keer.