Arvida Byström ställer ut på Dunkers kulturhus

PS
Paul Svensson
Arvida

Vilken plats har kroppar online, vilken plats bör de ha och vilka tjänar pengar på alla de där kropparna som finns på nätet? Det är några av de frågor som konstnären Arvida Byström försöker finna svar på i sin utställning Cut the cake på Dunkers kulturhus. Utställningen visas i hall 2 på entréplan mellan 4 april–4 augusti.

Arvida Byström har gjort sig ett namn som multidisciplinär konstnär känd för sin användning av hyperfeminin estetik. Om du inte vet vad det handlar om lär du få reda på det när du besöker hennes utställning på Dunkers kulturhus. I utställningen, som är Arvidas första stora soloutställning i Sverige, visas endast nyproducerade verk. De flesta av verken bygger på fotografier som har blivit förstärkta med artificiell intelligens. Det vill säga att Arvida har använt sig av modern teknik för att skapa sina verk. I de flesta av verken utforskar Arvida den plats nakna kroppar har på internet. Utställningens innehåll kan beskrivs som maximalistiskt och hyperfeministiskt, med stora format, rosetter och rosa underkläder.

Karriären startade hon på sociala medier, vilket går igen i hur Arvida fotograferar. Hon jobbar med mobilkamera för att bilderna ska få samma typ av kvalitet som de flesta bilder som produceras i dag. Arvida själv började att publicera foton av sig själv i de yngre tonåren för att kunna vara kreativ utan att behöva involvera andra. Det är på den vägen det varit och än i dag använder hon fortfarande sig själv som modell i sina konstverk. De verk som visas i Cut the cake är framför allt fotografi, 3D-skannade skulpturer och videoinstallationer.

Från Dunkers kulturhus sida är man upprymda över att Arvida valt kulturhuset som plats för att visa sina första stora soloutställning. Man menar också att Arvida är en konstnär som navigerar komplexa frågor och utmanar satta normer i dagens samhälle.

Cut the cake öppnar med vernissage torsdag 4 april klockan 18.00–20.00. Då är Arvida själv på plats   tillsammans med utställningsproducent Axel Swanstein för att inviga samt för att samtala kring utställningen.

Missa inte heller när Arvida Byström samtalar med fotograf Julia Lindemalm i Snacka foto 5 april 12.00–13.15. Även detta tar plats på Dunkers kulturhus.
Med Kulturkortet har du alltid fri entré till alla utställningar. Till fotosnacket får du 100 kronor rabatt och betalar endast 50 kronor för att ta del av debattsamtalet.

Vad: Cut the cake, Arvida Byström
När: 4 april–4 augusti
Var: Dunkers kulturhus
Pris: ordinarie entré 120 kronor, fri entré med Kulturkortet och för barn och unga till och med 18 år