Barn ersätter personal på Dunkers kulturhus

PS
Paul Svensson

Det hör inte till vanligheterna att en tioåring sitter i kassan på Dunkers kulturhus och hjälper besökare till rätta. Och inte heller att två åttaåringar blir producenter och förbereder arrangemang. Lördag 18 november sker det något annorlunda när barnen tar över det arbete som annars görs av vuxna. Den här dagen är det barnen som bestämmer innehåll och målgrupp på det som händer medan de vuxna får gå bredvid som praktikanter.

Man har döpt dagen till Barnövertagande och arrangemanget pågår mellan klockan 10.00–17.00. Ett 20-tal barn är involverade och det kommer att finnas flera programpunkter för både små och stora besökare. Det mesta innehållet kommer att vara fokuserat på barn, av barn. Från kulturhusets sida är målet att barnen ska få göra mer i huset. Att de ska få sätta innehåll på sitt eget sätt.

Från Dunkers kulturhus håll vill man visa barn och ungdomar hur det går till bakom ridån och de vanligtvis stängda kontorsdörrarna. De ska få insyn och möjlighet att testa, vilket kanske kan leda dem till nya vägar om vad de själva kan arbeta med i framtiden. Vem vet, den här dagen för kanske med sig drömmar som skapar framtida kulturarbetare.

Större delar av personalstyrkan i kulturhuset kommer att ersättas av en yngre version. Här möter du barn i entrén, barn som förbereder utställningar, barn som fixar med ljus och ljud och barn som bestämmer hur nya arrangemang ska planeras. Förutom att man ger barnen en möjlighet att prova på öppnar det också upp för ordinarie personal att få nya perspektiv och inspiration till sitt eget arbete. Dagsprogram uppdateras löpande på dunkerskulturhus.se.

Konceptet är hämtat från Storbritannien och en organisation som heter Kids in the museums.

Vad: Barnövertagande
När: 18 november 10.00–17.00
Var: Dunkers kulturhus
Entré: 100 kronor ordinarie entré, fri entré med Kulturkortet och för barn och unga till och med 18 år