Barn som föder barn – #childmothers
Utställningen #childmothers öppnar på Dunkers kulturhus den 19 januari och visas under en månads tid. Bakom den kritikerrosade utställningen står den Emmy-nominerade fotografen Pieter ten Hoopen och journalisten Sofia Klemming Nordenskiöld tillsammans med Plan International och FN:s befolkningsfond UNFPA. För att alla ska kunna ta del av #childmothers visas den i hall 81m2 på entréplan där det alltid är fri entré.
Tänk på 70 000. Vad var det första som tog form i din tanke? Var det pengar? En resa genom tid och rum? Eller kanske något helt annat? Oavsett vad som ploppade upp i ditt huvud är det en svindlade hög siffra när den kopplas samman med antalet unga flickor under 18 år som dör varje år i samband med att de föder barn. Kan du ens tänka dig att så många unga flickor dör varje år på grund av alldeles för tidiga graviditeter och komplicerade förlossningar? Förmodligen är siffran ännu högre då många av flickorna är osynliga i statistiken. Varför? Ämnet barnmammor är fortfarande ett tabubelagt ämne över hela världen.
Detta vill Plan International och UNFPA ändra på. De vill bryta tystnaden och ge en röst åt alla de unga mammor som dagligen går från barndomen till ofrivilligt föräldraskap. Nu undrar du kanske hur många flickor under 15 år som föder barn? Kan du ens gissa hur många de är? Dessa unga flickor som oftast får sina drömmar krossade samtidigt som ett helt nytt liv ser dagens ljus. Om du gissade på en miljon var du inte ens nära. Du hade behövt lägga till ytterligare en miljon för att pricka rätt. Varje år föder nämligen två miljoner flickor under 15 år barn. I utställningen #childmothers får du chansen att ta del av 25 unika berättelser med en gemensam nämnare: barn som föder barn.
Under hösten 2017 var #childmothers på tour i Sverige. Utställningen invigdes i Stockholm den 6 oktober och har varit en stor framgång för fotografen Pieter ten Hoopen och journalisten Sofia Klemming Nordenskiöld från Plan International. Men resan började förstås ännu tidigare än 2017 och långt utanför Sveriges gränser. Det tar sin tid att dokumentera ett projekt i den här storleken och under resans gång har Pieter och Sofia fotograferat och intervjuat unga mammor från sex olika länder på fyra kontinenter. Tidiga graviditeter är vanligare i låg- och medelinkomstländer och oftast sammankopplade med barnäktenskap. I #childmothers är det de unga mammorna och deras berättelser som står i fokus. Via starka bilder och texter berättar mammorna om livet före och livet efter att de har fått barn. Ett liv med svunnen barndom, påtvingade äktenskap och smärta. Men också ett liv med kärlek, glädje och närhet mellan barn och barnmamma.
En utställning som gör skillnad på riktigt. En utställning som visar det verkliga, hårda livet bortom vår egen trygga tillvaro i Sverige. Missa inte Pieter ten Hoopens emotionella bilder i #childmothers på Dunkers kulturhus från 19 januari till och med 25 februari. Det är fri entré under hela perioden.
Vad: Utställningen #childmothers När: 19 januari-25 februari Var: Dunkers kulturhus, 81m2 Pris: Fri entré