Barnens Fredriksdal i sommar

PS
Paul Svensson

Det finns mycket för barnen att göra på Fredriksdal museer och trädgårdar i sommar. Förutom att det anordnas särskilda arrangemang riktade mot de yngre besökarna är Helsingborgs gröna oas också en plats för äventyr, bus och lärande hela sommaren. Här kan barnen testa på allt från att håva i dammarna och prova på-dagar i tryckerimuseet till att gå på styltor. För barn och unga upp till 18 år är det alltid fri entré.

Utställning: Barnens kammare, visas fram till 4 november
Hur var det att vara barn i Helsingborg för 100 år sedan? I en tid då det varken fanns mobiler, tv-spel eller elektroniska kickbikes. Satt barnen bara still? Nej, verkligen inte. Låt barnen få upptäcka en utställning som visar hur det var att vara barn i en tid då det varken fanns mobiler eller internet. Tillsammans kan ni titta på kläder, möbler, leksaker och lyssna på sagor från 1919.

Småkrypssafari: 8–12 juli 11.00–16.00
Vad gömmer sig egentligen under ytan i Fredriksdals dammar? Finns där läskiga fiskar? Eller kanske ett slemmigt vattenmonster? Vem vet… Tillsammans med Fredriksdals pedagoger kan barn håva i dammarna och se vilka kryp som fastnar i näten. Fredriksdals pedagoger berättar dessutom mer om de olika insekterna. Här kombineras både underhållning med lärande och tid utomhus.

Prova på i tryckeriet: 8–12 juli 11.00–16.00
Ett av Nordens främsta tryckerimuseum finns på Fredriksdal och under andra veckan i juli kan barn som besöker Grafiska museet lära sig mer om hur det gick till när man tryckte förr i tiden. Under besöket får barnen även prova på att trycka sina egna saker. På plats finns det många gamla maskiner att titta på och förundras över.

Låna en ryggsäck: 2 juli–5 augusti
Fredriksdal är en spännande plats med många hemliga små gångar. I huvudentrén kan barn få låna en ryggsäck. Det är en speciell ryggsäck som innehåller uppdrag över hela Fredriksdal. Utforska slingrande stigar, smyg omkring i stadskvarteret och titta på djuren som betar på sommarängarna. Barn och vuxna hjälps åt och löser uppgifterna tillsammans i sin egen takt.

Sjuk- och hälsoverkstad: Från 3 juli 10.00–18.00
För barn och familjer som vill tillverka sin egna amuletter, snurra vänskapsband och dela med sig av sina bästa huskurer till andra besökare. Sjuk- och hälsoverkstad hör ihop med årets föreställning Historien får liv och förutom att skapa kan ni även gå en lärorik tipsrunda som tar er till apoteket Kärnan och Ågård.

Natur- och kulturstigar
Över hela Fredriksdal finns det mängder av intressanta stigar som slingrar sig fram i lummiga miljöer. Här kan man gå på upptäcktsfärd med barnen och lära sig mer om Fredriksdals 100-åriga gröna historia. Sväng förbi betesmarkerna och titta både på hästar och kor som njuter av sommaren, hönor som kacklar omkring och busiga killingar som leker.

Gå på styltor
Förr i tiden var det de simpla nöjen som underhöll barnen (både stora som små). Vid stora gräsmattan i Fredriksdals stadskvarter kan hela familjen utmana varandra på att gå på styltor. Vem har bäst balans?

Ett hem för insekter och fjärilar
Fredriksdal museer och trädgårdar är hem till mängder av surrande insekter och vackra fjärilar. Lär er mer om naturens egna små blomsterbönder. Varför inte ta med en bok om insekter och fjärilar och se vilka ni kan hitta på Fredriksdal museer och trädgårdar? Under sommaren trivs de bland blommorna, träden och vid dammarna.

Ljudäventyr med Nic Schröder
Ladda ner appen Guide Helsingborg och följ med Nic Schröder på en rundtur över Fredriksdal område. Barnen får både ha roligt och lära sig om Fredriksdal på samma gång.

Mata lantrasdjuren
Varje söndag i sommar kan både barn och vuxna följa med museibonden och mata djuren som bor på Fredriksdal museer och trädgårdar. Här finns grisar, getter, hönor, hästar och kor. Äter lantrasdjuren samma typ av mat som dagens moderna boskapsdjur? Bonden berättar mer och svarar gärna om har ni några frågor.

Lekområde
I väntan på att Fredriksdals nya lekplats ska bli färdig finns det ett lekområde i Fredriksdals sydöstra del där barn kan hitta på roligheter och träffa nya kompisar hela sommaren. Här kan de bygga sina egna kojor, gå på spännande upptäcktsfärder och leka med träddjur. I närheten till lekområdet finns det även fikabord.

Fredriksdals trädgårdskafé
Efter en lärorik och äventyrlig dag kan barnen behöva fylla på med energi. Fredriksdals trädgårdskafé har öppet hela sommaren och här hittar ni allt från smörgåsar till svalkande glass och goda våfflor.

Läs gärna mer om vad som händer på Fredriksdal på fredriksdal.se – här hittar du alla arrangemang, utställningar och programpunkter som sker i sommar både för barn och vuxna. Passa på att ta en tur till landet i stan och besök Fredriksdal museer och trädgårdar. Alltid fri entré med Kulturkortet och för barn och unga upp till 18 år.

Vad: Roligt för barnen på Fredriksdal i sommar
När: Juni, juli och augusti
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Pris: 100 kronor. Fri entré för dig med Kulturkortet och för barn och unga upp till 18 år

Lämna en kommentar