Barnens sommar på Fredriksdal

PS
Paul Svensson
Barnens Fredriksdal

I sommar bjuder Fredriksdal muser och trädgårdar i Helsingborg in barn och unga att utforska, prova på hantverk och skapa med inspiration från naturen. Tanken är att visa upp växternas dolda förmågor, berätta om frönas magiska värld och visa nyttan med gamla tiders hantverkskunnande i dagens moderna samhälle. Nytt för säsongen är familjevisningar och en skaparverkstad som har öppet dagligen hela säsongen.

På plats i juni, juli och i augusti hyllar man lusten att utforska och skapa utifrån både växter och byggnadsvård. Man satsar extra på arrangemang som riktar sig till friluftsmuseets yngre besökare. Här kan de till exempel lära sig mer om livselixir och hemliga meddelanden i skaparverkstaden, få vara med och skapa med lin- och nässelfiber men också gå kurser i att mura och putsa samt titta närmare på hur det går till att göra ett gammalt fönster fint igen.

En stor del av sommaren vigs åt årets utställning som handlar om Biofili – växternas dolda förmågor och samarbetet mellan människan och naturen. I samband med utställningen finns en skaparverkstad både för små och stora. Genom att dofta och känna, titta och prova på vill Fredriksdal inspirera att upptäcka växterna och mystiken. Skapa på egen hand, tillsammans med andra eller följ med på en familjevisning för att utforska ämnet. Christoffer Sandström, guide och etnolog, berättar mer:

Datum och arrangemang att hålla koll på:
17–27 juni: Livselixir och hemliga meddelande i skaparverkstaden
28 juni: Byggnadsvård för barn – fönster
27 juni och 4 juli: Skapa med lin- och nässelfiber
5 juli: Byggnadsvård för barn – smide
13 juli: Smid din egen krok
2 augusti: Byggnadsvård för barn – mura och putsa

Utöver sommarens nyheter finns det också en massa annat för barn att göra på andra sidan häcken på Fredriksdal. Här finns ett lekområde i det lummiga gröna, ett digitalt ljudäventyr och de kan också hälsa på sällsynta kor, hästar och grisar.

Vad: Barnens Fredriksdal
När: sommaren 2024
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Entré: ordinarie entré 120 kronor, fri entré med Kulturkortet och för barn och unga till och med 18 år