Barnslig kultursommar i Helsingborg

PS
Paul Svensson

Sommaren 2020 fullkomligt vimlar av roliga arrangemang och roligheter för Helsingborgs yngsta kulturbesökare. På Fredriksdal museer och trädgårdar kan småttingarna bland annat hjälpa till att mata husdjuren, på Sofiero kan både stora och små barn springa genom den gröna labyrinten och på Dunkers kulturhus finns det roliga aktiviteter kopplade till utställningen Gråvargar och älgbrorsor. På Helsingborgs bibliotek händer det så mycket att sommaren knappt ens räcker till. Samtliga arrangemang som riktar sig till barn är gratis.

Dunkers kulturhus

Älgbrorsor och gråvargar: Pija Lindenbaums bildvärld
Det spelar ingen roll om det regnar och blåser utomhus, inne på Dunkers kulturhus är det alltid varmt och skönt med höga kulturtemperaturer. Den här sommaren kan barnen (och dess vuxna) njuta av den härliga utställningen Gråvargar och älgbrorsor som visar Pija Lindenbaums fantastiska illustrationer.

Robothjälpen
Kopplad till utställningen Gråvargar och älgbrorsor finns också sommarens roliga aktivitet, Robothjälpen. Med hjälp av appen Guide Helsingborg och en svarstalong får barnen chansen att utforska och upptäcka utställningen och hitta svaren som roboten behöver hjälp med. Hur många vargar finns det till exempel i utställningen? Vilket är ditt bästa tips för att somna på kvällen? Och hur många tår har du?

På spaning med Gerda
På spaning med Gerda heter en annan rolig tipsrunda som barnen kan gå på i sommar när de besöker Dunkers kulturhus. När pratade ni med kaninerna utanför Dunkers kulturhus senast? Kan skulpturen bakom huset verkligen dansa? Talongen hämtas i entrén och sedan väntar en spännande upptäcktsfärd som leder genom hela huset för att hitta svaren på de intressanta frågorna.

Fredriksdal museer och trädgårdar

Mata lantrasdjuren
Vad vore en sommar utan möjligheten att mata ett par svin, några får och ett gäng kacklade hönor? Trist, sannerligen trist. Som tur är arrangerar Fredriksdal flera tillfällen i sommar då barnen kan hjälpa till att mata husdjuren på landet i stan. Det är söndagar som gäller och datumen för juli och augusti är följande: 12, 19 och 26 juli samt 2, 9 och 16 augusti. Under hela sommaren går det förstås dagligen att titta på djuren medan de njuter av det gröna livet i hagarna.

Trollskogen
Platsen där barnen kan spendera all den där busenergin som finns i kroppen. Här kan barn leka i igelkottsbacken och svampskogen, klättra i spindelnät, gunga i fågelbogungan och spana på färgglada fiska i mosaikbäcken.

Natur- och kulturstigar
Över hela Fredriksdal slingrar sig mysiga stigar. Vissa går genom svensk ängsmark och andra virvlar sig fram under gröna trädkronor. Gemensamt för stigarna är dock att de leder till äventyr. Låt barnens fantasi vara deras ledsagar och följ med på sommarens kanske häftigaste upplevelse tillsammans med dina barn eller barnbarn.

Glass på landet
Glass är ett måste för både stora och små barn när kalendern visar sommar. På Fredriksdals  trädgårdskafé hittar ni både glass och andra sötsaker.

Barnens kammare
Vad lekte barnen på Fredriksdal för 100 år sedan? En sak som är säker är i alla fall att de inte hade några mobiler eller digitala paddor. Ta med barnen och besök Barnens kammare, en lekutställning för hela familjen anno 1920 med sagor, kläder, möbler och leksaker. Utställningen hittar ni i norra herrgårdsflygeln.

Kärnan

Helsingborgs bästa utsiktsplats
Från toppen kan både barn och vuxna njuta av den underbara utsikten över Helsingborg och Öresund. På andra sidan vattnet hägrar även Danmark, som i skrivande stund bara kan avnjutas på avstånd.

Den magiska tidsresan
När barnen väl är inne i Kärnan är det som en magisk tidsresa. Här regerar historien och på varje våningsplan kan de lära sig mer om den spännande historien bakom Helsingborgs torn. Här hittar de svaren på frågorna som spelar roll, till exempel om det har funnits kanoner på taket, hur lång tid det tog från ritning till färdigt försvarstorn och vilka kungligheter som varit där.

Kul i Slottshagen
En kultur-container som är på plats i Slottshagsparken hela sommaren. Här kan både barn och vuxna följa med på guidade turer utomhus och lära sig mer om de historiska omgivningarna, låna spel som kubb och badminton och även prova på medeltida sporter. Prata med sommarpraktikanterna på plats för att få reda på mer. Öppet varje vardag 08.00–17.00.

Slottshagens lekplats
Bara ett stenkast från den riktiga Kärnan finns en lekplats med en miniatyrmodell av tornet med rutschbana och klätterstege samt en medeltida by. Här hittar ni även gungor, sandlådor och en gigantisk råtta i trä med lång svans (även den i trä).

Sofiero

En grön labyrint
En lagom stor labyrint som går att hitta ut ur och samtidigt ha kul i. Den gröna labyrinten består av japansk idegran, vilket ni kan berätta för era barn när de hittar ut ur labyrinten. Sätter ni örat mot det gröna på utsidan lär ni säkerligen höra en hel del skratt från de glada barnen på insidan.

Gå barfota på gräsmattorna
På Sofiero är det helt okej att springa omkring barfota på de gröna gräsmattorna och njuta av det mjuka underlaget (vilket även vuxna får lov att göra).

Sagoskogen
I den mest magiska delen av Sofiero bor det mystiska små varelser. När ni besöker Sagoskogen kan ni höra dem viska, tissla och tassla i träden.

Drakborgen
Har ni någonsin klättrat in i en drake för att sedan åka rutschbana ut ur den igen? På Sofiero är detta fullt möjligt i Drakborgen, som är den populära lekplatsen. Här finns också en stor drake i trä som barnen kan sitta på. Det är klart att det måste finnas en drake om det finns ett slott. Lekplatsen är tillgängliggjord för att funktionshindrade barn ska kunna vara med i leken.

Prinsessan Ingrids och prinsarnas lekstugor
Lekstugor med kunglig fägring som Gustav VI Adolf lät bygga till kungabarnen redan 1917. Här hittar ni också odlingslådor och växthus där barnen kan titta på och lära sig mer om växter och plantering.

Totempålen
På Sofiero finns det en äkta totempåle som är skapad av konstnären och hövdingen James ”Jim” Hart från Amerika. Namnet på totempålen är Killer Whale, vilket betyder späckhuggare på svenska. Enligt legenden skyddar den Sofiero från onda andar.

Glass i stora lass
Glasskiosk och slottsrestaurang. Det finns två olika ställen att köpa glass på när ni besöker Sofiero, och tur är väl det med tanke på hur mycket energi det kan gå åt när barnen springer över gräsmattorna, klättrar i Drakborgen och går på äventyr i Sagoskogen.

Helsingborgs bibliotek

Späckat schema hela sommaren
Sommar-Kojan, Sommar-Klubben, workshops, Fredagsklubben, käpphästar i Stadsparken…på Helsingborgs bibliotek händer det så mycket i sommar att vi skulle behöva fylla flera sidor för att få plats med allt. Vi rekommenderar därför att ni surfar in på bibliotekfh.se för att kika i den fullspäckade kalendern.

Vad: Barnens kultursommar 2020
När: juli-augusti
Var: Dunkers kulturhus, Fredriksdal museer och trädgårdar, Kärnan, Sofiero och Helsingborgs bibliotek
Pris: Samtliga arrangemang som riktar sig till barn är gratis för barnen, entrépris för vuxen tillkommer på kulturplatserna (fri entré med kulturkortet)

Lämna en kommentar