Barnsligt vuxen höst på Dunkers kulturhus

TE
Tommy Esbjörnsson

Dunkers kulturhus bereder under hösten extra plats till de unga, framtidens kulturbärare. Två nya utställningar är producerade för att visa något om, för och med barn och unga. Annat nytt är att de unga under en hel dag tar över kulturhuset och kommer att agera som producenter, entrépersonal, guider med mera.
Litet mer vuxet blir det när programserien Kulturligg återuppstår liksom när en före detta överbefälhavare och en före detta utrikesminister kommer på besök. I vis mån vuxet blir det väl också när Bob Hund ger sin berättarföreställning Nybörjatur livet ut.

BARNÖVERTAGANDET
En heldag när barnen tar över huset och låter ordinarie personal bli praktikanter. Barnen blir producenter och förbereder arrangemang, sitter i entrén, ordnar workshops, guidar utställningar, köper in butiksvaror, är tekniker och mycket mera. Alla är välkomna, barn, unga och vuxna. Ett mer detaljerat program kommer under hösten.
18 november.

UTSTÄLLNINGAR OCH KONST

Under hökens vingar kom! – en konst(ig) utställning för barn och vuxna 
Tre samtidskonstnärer, Gertrud Alfredsson, Nan Embäck och Johan Bjärntoft, möts tillsammans i naturen, kring en bäck som slingrat sig in i utställningshallen. Interaktiv och med alla sinnen möter man konst i olika former: målning, keramik, och skulptur. Med tiden fylls utställningen på med barnens egna skapelser.
30 september–3 mars 2024.

Öppna konstnärskapet: Bortom detta 
En konstsalong för unga 15–25 år. Förhoppningen är att detta ska bli en årligt återkommande salong för alla konststilar. Årets tema är Bortom detta.
23 november–4 februari 2024.

Helsingborgs Dagblads fotopris
Bara ett fåtal pressfotografer finns kvar på landets tidningar. För att lyfta bildjournalistiken instiftade Helsingborgs Dagblads kulturredaktion HD:s fotopris 2017. I år delar tidningen ut det sjunde fotopriset i ordningen. I samband med utställningen av årets pristagare arrangeras en rad samtal.
19 oktober–5 november.

Havsresan – ett magiskt familjeäventyr
En färgsprakande undervattensvärld fylld med konst, historia och verkliga berättelser. Båtvrak, anemoner och självlysande undervattensdjur kan få finurliga färger och former.
Till och med 24 september.

Jorden runt på 80 souvenirer
Många fler än 80 knäppa resminnen från jordens alla hörn.
Till och med 1 oktober.

Nu är det jul igen–Carl Larsson
Carl Larssons nyligen restaurerade triptyk visas lagom till första advent. Julbordet står uppdukat och familjen Larsson har samlat sina närmaste i Lilla Hyttnäs i Dalarna.
3 december–7 januari 2024.

PÅ SCEN

Allsång med Malmö Opera
Konferencier och allsångsledare är folkkäre operasångaren Rickard Söderberg. Rickard lotsar publiken genom de största musikalhitsen, pampigaste operakörerna och de mest kända visorna. Till sin hjälp har han en pianist, Malmö Opera Academy, gästartister och en lokal kör som leder Skånes bästa kör – publiken.
3 september 15.00.

Tre kulturligg
Jazz i Jorden runt på 80 souvenirer
Här lägger man sig ner i utställningen och drömmer sig bort till en trång källarlokal i New York, ett café i New Orleans eller ett bluesigt hak i Chicago. För musiken står jazzmusiker från Fridhems folkhögskola.
28 september 19.00.

Ethereal–Skånes ljud
En liveperformance där konstnären Paul Khadra låter den liggande publiken uppleva landskapet Skåne som ljud.
26 oktober 19.00.

Slumberland – en virtuell godnattsaga
Genom att kombinera live motion-capture och VR-teknik reser den liggande publiken bortom kosmos, till en plats för kollektiv vila och reflektion. Ett verk på engelska av Bombina Bombast och Lost in Time.
30 november 19.00.

Söndagsscen–dra(g)kshow och fräcka kråkor
Dunkers kulturhus scen för den mycket unga publiken innehåller två syskon som bråkar, en fräck kråka, en rätt härsken kontrabas och en öm dansföreställning. Det blir också en glamourös drag- och drakshow samt en föreställning med huvudet ner och tårna upp. För årets höstlovsteater står Kompani Giraff.
Start 2 oktober.

Nybörjartur livet ut – Bob Hund berättar
Jonas Jonasson och Thomas Öberg i det legendariska bandet Bob Hund berättar sin gemensamma historia, om sin bok och om hur man hänger ihop under 30 år och efter drygt 700 konserter. Överraskningar utlovas.
12 oktober.

Celtic Christmas – julkonsert med West of Eden
Irländsk och engelsk folkmusik står i centrum med Christmas Carols, medeltida hymner och moderna klassiker som Fairytale Of New York. Innan konserten kan man titta på Carl Larssons Nu är det jul igen.
3 december 16.00.

SAMTAL OCH BERÄTTELSER

Samtal på Dunkers
Vi möter två intressanta samtalsgäster med tanke på världsläget, före detta överbefälhavaren Sverker Göranson och den tidigare utrikesministern Ann Linde.
14 oktober respektive 11 november 14.00.

Tre lokalhistoriska föredrag
Dunkersstiftelserna – hur de sköts och vad de används till
När Henry Dunker dog donerade han miljontals kronor till Henry och Gerda donationsfonder. Avkastningen från dessa stiftelser har bland annat finansierat Helsingborgs Stadsteater, Dunkers kulturhus och Helsingborgs Arena. Nu får man veta hur de sköts och vad avkastningen används till. Dunkerstiftelsernas VD, Göran Pelvén, berättar.
6 september 18.30.

Korsettkriget – en kamp om kvinnlighetens former vid förra sekelskiftet
Universitetslektor och docent Henric Bagerius riktar strålkastarna bakåt och undersöker korsettens vara eller icke-vara kring sekelskiftet 1900. Kanske känner vi igen oss i diskussionerna kring korsetten även i dag?
4 oktober 18.30.

Kulturlandskapet berättar
Historia döljer sig också under marken eller visar sig i form av spår som är svåra att upptäcka för den oinvigde. Pär Connelid är historisk geograf som ger oss nycklarna till hur man finner landskapets berättelser.
1 november 18.30.

Vad: hösten på Dunkers kulturhus
När: hösten 2023
Var: Dunkers kulturhus