Beethoven möter Hitchcock på konserthuset

PS
Paul Svensson

Båda var giganter inom sitt område och lämnade ett musikaliskt avtryck till eftervärlden som kommer att eka i all oändlighet. Lördagen 19 februari spelar Helsingborgs symfoniorkester Ludwig van Beethovens odödliga Ödessymfoni och Bernard Herrmanns rysliga filmmusik från Psycho. Med Kulturkortet får du ruskigt fin rabatt på hela 35 kronor på biljettpriset.

För musikälskare är namn som Ludwig van Beethoven och Bernard Herrmann stora namn. Beethoven har skrivit några av våra största klassiker genom tiderna och Bernard har producerat otaliga pampiga filmsoundtrack genom åren. Gemensamt för de båda är att deras klassiska musik påverkar och skapar stämning och framkallar känslor.

Lördagen 19 februari står båda dessa herrar i fokus på Helsingborgs konserthus. Konserten börjar klockan 15:00 och på repertoaren hittar du Beethovens Symfoni nr 5 och Bernard Herrmanns Psycho Suite. Konsertbesökaren kan förvänta sig en eftermiddag där känslorna åker bergochdalbana mellan de olika verken. Ödesmättat, spännande och, förstås, ett par kalla kårar längs ryggraden. Som det ska vara med musik som är skriven för att anspela på det mänskliga sinnet.

Ett lysande exempel är den klassiska duschscenen från Alfred Hitchcocks film Psycho. Obehagligt är bara förnamnet. Tänk dig nu samma scen men utan de isande stråkarna som spelar i bakgrunden. Tyst som natten. Inte ett endast ljud hörs medan Norman Bates hugger ihjäl den stackars kvinnan (Janet Leigh) bakom duschdraperiet. En fruktansvärd handling i sig men utan den obehagliga musiken är scenen inte ens hälften så läskigt, om ens det.

Med Kulturkortet får du ruskigt fin rabatt på hela 35 kronor och betalar endast 185 kronor för en upplevelse dina öron och ditt sinne sent ska glömma. Biljetter köper du online eller på konserthuset. En eftermiddag både för dig som gillar klassisk konsertmusik och för dig som uppskattar filmmusik.

Köp biljett online

Vad: HSO – Hitchcock och Beethovens femma
När: 19 januari 15:00
Var: Helsingborgs konserthus
Pris: Med Kulturkortet 185 kr, ordinarie pris 220 kr

Lämna en kommentar