Begränsad servicenivå på Helsingborgs bibliotek

PS
Paul Svensson

Från 24 november till 23 december anpassar Helsingborgs bibliotek sin verksamhet. Anledningen är den rådande Covid-19-pandemin som härjar i Skåne. Under den här tiden är det bara Helsingborgs stadsbibliotek och Idé A Drottninghög som håller öppet och fokus flyttas till utökad digital service.

Covid-19 påverkar alla, oavsett om man gillar böcker eller inte. I Helsingborg väljer man från och med 23 november att stänga ner nästan alla bibliotek och lägga mer fokus på de digitala tjänsterna som erbjuds. Det här kommer förstås att påverka oss alla men det betyder också att du kan börja nyttja bibliotekets utmärkta digitala tjänster under en månads tid.

Till att börja med har du nu ännu större möjlighet att beställa böcker hemifrån via webben, telefon eller e-post. Leta upp vilka böcker du är intresserad av på bibliotekfh.se och kontakta sedan biblioteket. När du sedan får svar tillbaka från biblioteket kan du komma och hämta upp dina böcker på plats. Det fungerar på samma sätt som om du skulle beställa mat från en restaurang (vilket du kanske också gör på vägen för att sedan njuta av tillsammans med den där nya boken). Anledningen till att du måste beställa dina böcker är för att under perioden 24 november till 23 december kan du nämligen inte komma till biblioteket för att själv leta i hyllorna och inte heller för att läsa tidningen. Glöm inte bort att du behöver ha med dig ditt bibliotekskort eller giltig id-handling när du hämtar upp dina böcker.

Ännu en smart digital tjänst som biblioteket har nu heter 70 plus. Här kan du som är 70 år eller äldre boka böcker hemifrån och sedan få dem levererade direkt hem till din dörr. Du slipper med andra ord riskera att bli smittad och ändå få tag på äventyr, kärlek, spänning eller vad du nu vill läsa om. Allt du behöver göra är att ringa in till biblioteket på 042-10 69 00 och be dem samla ihop böckerna du önskar låna. Du får ha låneböckerna i  sex veckor innan de hämtas tillbaka igen. Tjänsten är öppen vardagar från klockan 09.00 till 12.00 och är gratis att använda. Du behöver vara bosatt i Helsingborg och ha ett giltigt lånekort för att kunna låna böcker via 70 plus.

Om det nu skulle vara så att du behöver låna en dator på stadsbiblioteket eller Idé A Drottninghög går det bra. Just nu kan du låna en dator i max 30 minuter. Notera att personalen inte har möjlighet att handleda som de normalt gör. Det är okej att ta med dig en person som hjälper dig med ditt ärende.

Under perioden 24 november till 23 december är det som sagt bara stadsbiblioteket och Idé A Drottninghög som har öppet. Områdesbibliotek och Meröppet har stängt. På bibliotekfh.se och i bibliotekets sociala kanaler kan du läsa mer om vad som gäller under perioden och om det blir några fler justeringar. När det kommer till återlämning av böcker kan du göra detta under ordinarie öppettider. På stadsbiblioteket lämnar du tillbaka böcker via ett bokinkast på baksidan av byggnaden, alternativt på en vagn inne i entréområdet. På Idé A Drottninghög sker återlämningen i en låda som är placerad utanför entrén.

Personalen på stadsbiblioteket och Idé A Drottninghög uppmanar alla att bara komma till biblioteken om det verkligen behövs. Servicen på plats är begränsad och som alltid ska du stanna hemma om du är sjuk. Tänk på personalen, dina medmänniskor och dig själv. Säkerhet före osäkerhet är det som gäller för oss alla i dessa tider.

Öppettider Helsingborgs stadsbibliotek
Måndag, onsdag, fredag: 09.00–17.00.
Tisdag, torsdag: 11.00–19.00.
Lördag: 11.00–16.00.

Öppettider Idé Drottninghög
Måndag: 13.00–19.00.
Tisdag, onsdag: 10.00–12.00, 13.00–17.00.
Fredag: 09.00–12.00, 13.00–15.00.

Vad: Begränsad service på Helsingborgs bibliotek
När: 24 november-23 december
Var: Helsingborgs bibliotek

Lämna en kommentar