Berättelserna om stadsmänniskorna kommer till liv i ny guide

PS
Paul Svensson

I stadskvarteret på Fredriksdal museer och trädgårdar finns det mer än bara kullersten och charmiga byggnader och butiker från förr. Här finns också berättelser om några av de personer som levde och arbetade i dessa verksamheter i city när det begav sig. I den digitala guiden Stadsmänniskor berättar Fredriksdal historierna om några av de personer som har anknytning till stadskvarteret.

Guide Helsingborg är en otroligt användbar app med en massa smarta finesser och digitala guider. Och den är gratis att ladda ner. Fredriksdal museer och trädgårdar har i skrivande stund hela sju guider i appen och den senaste heter Stadsmänniskor. Just nu finns det två historier tillgängliga i den nya guiden om stadsmänniskorna och man uppdaterar den en gång i månaden med en ny person som har anknytning till Fredriksdals stadskvarter på något sätt.

Det kan vara att personen har arbetat i en av verksamheterna, som historien om den unge springpojken Gustav H. Ejder. Gustav arbetade som springpojke på Apoteket Kärnan i city runt sekelskiftet 1800-1900-talet. Det var under en tid då det inte fanns några bilar på Helsingborgs gator, den elektriska gatlampan hade inte gjort sitt intåg i staden ännu och det skulle dröja flera årtionden innan den första mobilen ens såg dagens ljus. Vad skulle Gustav säga om han vid den tiden skulle få berättat för sig att hans historia hundra år senare skulle kunna upplevas i en handburen kommunikationsenhet? Förmodligen hade han bara skrattat och rusat vidare i ännu ett brådskande ärende för Apoteket Kärnans räkning. Och Dr. Martha Persson Henning skulle förmodligen ha misstänkt någon form av sinnessjukdom. Hon spelar huvudrollen i den andra just nu tillgängliga historien i Stadsmänniskor. Vill du lära dig mer om en av Sveriges första kvinnliga läkare och hennes anknytning till stadskvarteret på Fredriksdal hittar du mer information i Guide Helsingborg.

Berättelserna gör sig bäst på plats i stadskvarteret på Fredriksdal. Här kan du besöka och titta på butikerna och lokalerna med anknytning till personerna i guiden samtidigt som du lyssnar. Har du inte möjlighet att besöka Fredriksdal kan du förstås lyssna på berättelserna vart än du befinner dig. Guide Helsingborg laddar du ner kostnadsfritt både till iOS- och Android-enheter via App Store och Google Play.

Vad: Intressanta människor i stadskvarteret
När: Nu
Var: Guide Helsingborg
Pris: Gratis

Lämna en kommentar