Besök Dunkers kulturhus digitalt

PS
Paul Svensson

Under rådande pandemi är det stängt och låst om entrédörrarna på Dunkers kulturhus. Men det går fortfarande att besöka Helsingborgs kulturhus digitalt. Och här hittar du ett digert utbud med allt från intervjuer och samtal till digitala arrangemang.  

Det är nästan som att besöka Dunkers kulturhus på riktigt, om du tänker på det som en digital tidsresa med ett par inslag av nutiden, vill säga. På dunkerskulturhus.se har man samlat en mängd filmklipp från årens som gått. I skrivande stund finns det fyra olika digitala rum att besöka: Digital konstupplevelse, digitalt sportlov, utställningsarkivet och från scenen. Och känner du dig äventyrlig kan du även gå på en liten virtuell rundtur i huset direkt i webbläsaren.

Om vi börjar med den digitala konstupplevelsen handlar det om Trine Søndergaards utställning Works. I tider av omställning tänkte Dunkers kulturhus om och öppnade upp hela utställningen digitalt. Otroligt praktiskt i tider som dessa. Passa på att kika på Trine Søndergaards stillsamma och poetiska fotografier direkt i mobilen och på datorn. Som en liten bonus kan det också nämnas att du får träffa på Trine själv och höra henne berätta mer om sina fotografier via förinspelade filmklipp.

Om du hör till dem som saknar utställningarna i kulturhuset är du sannerligen inte ensam. Som tur är finns det gott om material från tidigare utställningar i det digitala arkivet. Här kan du stilla den värsta abstinensen med trailers från tidigare utställningar och även ett par filmklipp från när man byggde utställningen På gränsen – Helsingborgs historia och museisamlingar. Och här hittar du också ett gäng intervjuer med konstnärer som tidigare har ställt ut på Dunkers kulturhus. Missa till exempel inte när Barbro Lindgren berättar mer om Loranga Loranga eller intervjun med Kristian Wåhlin om Skräckromantikens landskap.

Från scenen är en annan välfylld sektion online laddad med digitalt godis. Tryck på play och lyssna på djupa samtal med några av Sveriges mest intressanta personligheter, som Marianne Mörck, Jonas Hassen Khemeri och Katarina Wennstam, för att nämna några. Här finns också sköna konserter. Vad sägs om 65 minuter med jazzmusikern Rigmor Gustafsson? Konserten sändes i samarbete med Fasching Stockholm under våren 2020.

Avslutningsvis vill vi också tipsa om appen Guide Helsingborg. Här hittar du flera medieguider på temat aktuella utställningar på Dunkers kulturhus. Appen laddar du ner kostnadsfritt från App Store och Google Play. På dunkerskulturhus.se finns det mycket intressant att upptäcka när det passar dig och vart du än befinner dig.

Vad: Besök Dunkers kulturhus digitalt
När: Tjugofyra timmar om dygnet
Var: dunkerskulturhus.se

Lämna en kommentar