Besök Oceanhamnens äldsta innovation

PS
Paul Svensson

För mer än 100 år sedan ångade innovationen Fölet omkring i Helsingborgs hamn. Under H22 City Expo är det lilla ångloket på plats hemma igen som en historisk innovation bland de nya. Besök Oceanhamnens äldsta innovation och ta del av Helsingborgs historia och framtid på samma gång.

En innovation är alltid en innovation, oavsett hur många år som har gått sedan den först benämndes som en innovation. Just den här innovationen såg dagens ljus redan 1873.  Ångloket, som fick namnet Fölet, användes vid den tiden för att transportera vagnar i Helsingborgs hamn. Ångloket användes fram till 1930-talet. Nu är det tillbaka hemma igen i Oceanhamnen och finns till allmän beskådning under hela H22 City Expo (30 maj–3 juli).

Lär dig mer om ångloket
Ångloket finns på plats i en monter och står säker för eventuella missöden. Det rör sig trots allt om ett gammalt museiföremål. Om du vill veta mer om ångloket ska du se till att vara på plats i hamnen 20, 23 och 27 juni mellan 15.00–17.00. Under dessa dagar är montern bemannad av personal som vet mycket om lokets historia. Passa på att ställ frågor om Oceanhamnens äldsta innovation. Torsdag 30 juni klockan 10.00–15.00 arrangerar man även en familjedag med ånglokspyssel för de yngre besökarna.

Framtiden från 1873
På frågan varför man har flyttat ner det stora loket från Fredriksdal museer och trädgårdar till hamnen handlar det om att lyfta den historiska innovationen bland de nya. När vi blickar framåt för att skapa framtidens Helsingborg ska vi inte glömma bort att titta bakåt. Ångloket Fölet var en gång i tiden en av de viktiga innovationer som hjälpte till att dra Helsingborg in i framtiden.

Vad: ångande innovation
När: 30 maj–3 juli
Var: Oceanhamnen
Entré: fri entré

Lämna en kommentar