Bio på Röda Kvarn i mars

EB
Elin Blomfeldt
Bio på Röda Kvarn i mars

Så vad har då glada mars att bjuda på? Jo, inte nog med att det är fössta tossdan i mass, alla korvars dag, krama en bibliotikarie-dagen och den gamla goda dagen långfredagen, så kommer det även många premiärdagar för biofilmer på Röda Kvarn. Så luta dig tillbaka i biostolen och njut av en förträfflig film. Här kommer ett urval av många biofilmer på Röda Kvarn i mars månad. Med Kulturkortet får du rabatt på Röda Kvarns filmkort, vilket är laddat med fina rabatter på biobiljetter och snacks.

Dune: Part two
Det är väl ingen som har missat hitrullen Dune? I vilket fall, så har nu den andra delen premiär på Röda Kvarn 1 mars. Paul Atreides finner Chani, kvinnan han sett i sina drömmar, och väljer att följa Fremen ut i öknen istället för att söka upp sina förföljare och de som störtat hans familjs imperium. Bara han kan förutse en mörk framtid, men kan han förhindra den?

Den sista resan
Samma dag är det premiär för Filip och Fredriks nya film Den sista resan. Lars Hammar, pappa till Filip Hammar, har gått i pension efter 40 år som franskalärare i Köping. Visionen om att nu leva det goda livet med vin, resor och upplevelser blir istället tvärtom. Han blir mer och mer passiv. Filip bestämmer sig för att med hjälp av din kamrat Fredrik ta med sig sin pappa på samma bilresa till frankrike som dom gjorde när Filip va barn och iscensätta livets härligaste ögonblick för att tända Lars livsgnista.

The Peasant
Under tidigt 1800-tal i den polska byn Lipce följer vi invånarna genom årstidernas växlingar, vardag och fest. Handlingen kretsar kring bondesamhället, dess hantverk och ritualer, med fokus på den unga Jagnas strävan att gifta sig med byns rikaste man, den betydligt äldre Maciej.

Regissörsparet DK och Hugh Welchman har skapat en imponerande animerad film baserad på Nobelpristagaren Władysław Reymonts roman från 1909. Varje bildruta är som en tavla, skapad med rotoskopisk animationsteknik av en stab av målare och animatörer. Denna teknik, tidigare använd i duons Oscar-nominerade film Loving Vincent om målaren Van Gogh, ger liv åt oljemålningarna och skapar en visuell magi.

May December
Premiär 8 mars har filmen May December. Skådespelaren Julian Moore spelar den före detta lärarinnan Gracie som förförde sin make Joe när han var hennes minderåriga elev, vilket gav medial uppståendelse. När Elizabeth, spelad av Natalie Portman, 20 år senare kommer på besök för att göra research inför en film hon ska medverka i rör det upp i hushållet.

Brottet är mitt
Två unga kvinnor i 1930-talets Paris kämpar för framgång. Madeleine, en skådespelerska, står åtalad för mord, och hennes vän Pauline, en klientlös jurist, blir hennes försvarsadvokat. En komedi av François Ozon, fylld med vintage Hollywood-känsla och livlig dialog, tar oss med på en resa genom berömmelse och framgång. Trots skratten lyckas Ozon subtilt presentera ett feministiskt manifest som belyser frågor om kvinnors rättigheter, misogyni och rättssystemet. Premiär 8 mars.

Ondska finns inte
15 mars är det premiär för filmen Ondska finns inte. Den handlar om Takumi som bor med sin dotter Hana i en liten by utanför Tokyo. De lever nära och i samklang med naturen. Plötsligt en dag blir byborna varse om att det finns planer på att bygga en campinganläggning i närheten av Takumis hus. Tänkt målgrupp är stressade storstadsbor som enkelt vill komma i bekväm kontakt med naturen. Hur kommer det här att påverka naturen runtomkring och medlemmarna i det lilla samhället som faktiskt bor där?

Drive-Away Dolls
Det här komediäventyret följer Jamie, en ohämmad fri själ som deppar efter att det tagit slut med ännu en flickvän, och hennes allvarliga vän Marian, som desperat behöver slappna av. På jakt efter en nystart, ger de sig ut på en improviserad bilresa till Tallahassee, men saker går snabbt snett när en grupp odugliga brottslingar korsar deras väg. Drive-Away Dolls har premiär 22 mars.

Vad: biofilmer på Röda Kvarn
När: mars 2024
Var: Röda Kvarn, Karlsgatan 7, Helsingborg
Pris: med Kulturkortet har du alltid 80 kronor rabatt på Röda Kvarn-kortet