Bio på Röda kvarn i oktober

PS
Paul Svensson
Oktoberbio

I oktober är det flera nya biopremiärer för barn och vuxna på Röda kvarn i Helsingborg. Månaden bjuder bland annat på historien om Donald Trump, Pedro Almodóvars första film på engelska och kalla kårar med LasseMajas detektivbyrå och en försvunnen maskot. Med Kulturkortet får du rabatt på Röda kvarns filmkort, vilket är laddat med fina rabatter på biobiljetter och snacks.

Den här månaden inleder vi med bio för barn. Fredag 18 oktober har familjefilmen LasseMajas detektivbyrå – maskoten som försvann premiär. Ett nytt spännande mysterium väntar för de två unga detektiverna där de ger sig i kamp med en mörk hemlighet och en gammal myt om en försvunnen maskot som sägs hemsöka en sporthall.

Veckan senare väntar ytterligare en film för biografens yngre besökare. Den här gången i form av det animerade äventyret Den vilda roboten från Dreamworks. Filmen är en ny adaption av Peter Browns prisbelönta storsäljare, The Wild Robot. Här möter framtidens teknik, i form av roboten Roz, den vilda naturen och dess invånare.

Dramafilmer från hela världen
I oktober har flera nya dramafilmer premiär. Först ut är den polska filmen Jag är kvinna. I fokus står en 45-årig transkvinnas resa för att hitta personlig frihet och tillhörighet.

Samma dag är det också premiär för det historiska dramat Quislings sista dagar. Det här norska dramat har fått strålande kritik. Filmen handlar om tyskarnas uttåg ur Norge efter andra världskriget och om Vidkun Quislings stora förräderi.

Dramat Tatami har premiär 18 oktober och handlar om den iranska judomästaren Leila och hennes tränare Maryam. I centrum står kampen mellan den iranska regimens vilja och Leilas dröm om att bli världsmästare och få sin frihet.

Fredag 25 oktober går två nya filmer upp på Röda kvarns biodukar. I Armand följer vi två föräldrar som kallats till en grundskola för att stå till svars för sina barns agerande. Lust och besatthet blandas i ett tätt drama som för tankarna till Ingemar Berman. Filmen vann pris för bästa debut vid årets filmfestival i Cannes.

I kvällens andra premiär spelar Julianne Moore rollen som Ingrid och Tilda Swinton axlar rollen som Martha i The Room Next Door. Den gripande filmen berättar om deras vänskap från ungdomens lättsamma år till de svåra förändringarna som kommer med åren. Det här är Pedro Almodóvars första film på engelska och vid premiären i Venedig fick den en stående ovation i hela 18 minuter.

Svenska biopremiärer
Två svenska filmer har premiär i oktober. I Zonen, som visas från 8 oktober, färdas vi mellan den verkligen världen och resenärens eget själstillstånd. Det är märkligt och mystiskt på samma gång. Efter filmen blir det också samtal mellan regissören Nina Jepsson och skådespelaren Elin Norin.

Från det mystiska mörka till två av Sveriges mest älskade filmpersonligheter, Emma Örtlund och Ida Johansson, i Det kunde varit vi. Emma och Ida beger sig ut på vägarna i en husbil för att ta reda på hur det var att leva med en intellektuell funktionsnedsättning i en annan tid. En resa om upprättelse som mynnar ut i mod och livsglädje.

Dokumentärer på bio
På dokumentärfronten är det världspremiär i Helsingborg 22 oktober för En man som älskar: film & livemusik. Här får vi veta mer om lastbilschauffören Börje Windfelt och hans hittills okända skatt av kortfilmer. På plats under visningen blir det livemusik i salongen av YoJuliet.

Dagen efter är det premiär för Doc Lounge: Life and other problems. Regissören Max Kestner ger sig ut på en filosofisk resa runt om i världen. En resa som började för tio år sedan när giraffen Marius avlivades på Köpenhamn zoo och blev en viral historia. I dokumentären undersöker Max hur ett enda djur som Marius kan få en hel värld av människor att ena sig och kämpa tillsammans.

Från Hollywood till Helsingborg
Hör du till skaran av biobesökare som älskar amerikanska filmer bjuder oktober på tre intressanta bioupplevelser. Fredag 11 oktober kan du se Sebastian Stan i huvudrollen som Donald Trump i The Apprentice. Samma kväll är det också premiär för Saturday Night, ett komiskt drama som handlar om en grupp unga komiker som förändrade den amerikanska tv-världen för alltid.

Den tredje filmen från fabriken i Hollywood heter A Different man. Än en gång axlar Sebastian Stan huvudrollen och gör vad som beskrivs som hans bästa prestation någonsin. Ett drama om skönhet, identitet och att gräset sällan är grönare på andra sidan.

På biorodakvarn.se kan du läsa mer om månadens filmer, spana in kommande premiärer och köpa biljetter.

Vad: på bio på Röda Kvarn
När: oktober 2024
Var: Röda Kvarn, Karlsgatan 7, Helsingborg
Entré: med Kulturkortet har du alltid 80 kronor rabatt på Röda Kvarn-kortet