Biofilmer på Röda kvarn i september

PS
Paul Svensson

Enligt kalendern är det nu höst i Sverige och det är den perfekta säsongen för att gå på bio. I september lockar Röda kvarn med mängder av bra filmer från hela världen och poppade popcorn. På repertoaren hittar du skönsjungande feelgood-mys från Storbritannien, kärleksdrama från Frankrike och Christopher Nolans miljardproduktion Tenet. Med kulturkortet har du alltid rabatt på biljettpriset och kan se alla filmer till reducerat pris.

Onsdag och torsdag, lördag och söndag. Nu vet du vilka dagar Röda kvarn visar sina filmer i september. Och snacka om att det har laddat ordentligt med inte mindre än 15 olika filmer, varav mer än hälften inte har visats på Röda kvarn tidigare. Månadens tema är helt klart kvinnor, då hela åtta filmer är ur kvinnligt perspektiv (nio om vi räknar med Min pappa Marianne med Rolf Lassgård i huvudrollen).

Vi börjar i Storbritannien och med filmen Sångklubben, regisserad av Peter Cattaneo (Allt eller inget). Här får vi följa en grupp kvinnor på en militärbas i England vars män befinner sig i strid. För att fördriva tiden startar de en sångklubb. Ömsom oro och drama blandas med komedi och härlig feelgood-känsla som bara brittiska filmer kan leverera. I huvudrollen ser vi Kristin Scott Thomas (engelska patienten).

Från körsång till kärlekens sång i det franska dramat Vi två. Nina och Madeleine är två pensionärer som har varit hemligt förälskade i varandra i årtionden. De råkar också vara grannar. När Madeleine plötsligt blir sjuk vänds hela tillvaron upp och ner när hennes dotter sakta med säkert börjar inse sanningen. Vi två har blivit hyllad över hela världen och beskrivs som väldigt vacker och en makalös hyllning till kärlekens kraft.

I Papicha flyttar vi oss raskt från 2020 till Algeriet under det våldsamma 1990-talet, där den religiösa radikalismen blir allt mer påtaglig. En radikalism som bland annat innebär ohyggliga villkor för kvinnor, vilket 18-åriga Nediama sätter sig upp mot då hon inte vill kontrolleras. Hon bestämmer sig istället för att ordna en modevisning med sina egendesignade kläder. Förvänta dig bubblande skratt, livslust och okuvad vänskap i Mounia Meddours starka debutfilm.

Lite närmare hemma blir det i Psykos Stockholm. Maria Bäcks självupplevda erfarenheter ligger till grund för det här dramat om en mor med psykiska problem och en dotter som blir lämnad ensam i Stockholm när hennes mamma hamnar i en psykos. Magiskt och starkt.

Och på tal om känslor finns det mängder av dem i det tyskfranska dramat The Audition. I huvudrollen ser vi Nina Hoss, som nyligen prisades som bästa skådespelerska för just den här rollen. I The Audition spelar hon en beslutsam fiollärare som kämpar både med det professionella som privata livet. Samtidigt som hon lägger ner mer och mer tid på en talangfull elev och hans utveckling glider hennes egen familj allt längre och längre bort från henne.

Månadens stora film är tveklöst Christopher Nolans miljardproduktion, Tenet. För att förhindra att ett tredje världskrig bryter ut måste skådespelaren John David Washington göra allt i sin makt för att stoppa ondskan, vilket även inkluderar tidsresor med livet som insats. Det du ser är inte alltid det du ser. Bland övriga skådespelare ser vi Robert Pattinson, Elizabeth Debicki, Michael Caine och Kenneth Branagh.

Från USA kommer också thrillerdramat Shirley, som handlar om 50-talsförfattarinan Shirley Jackson. När Shirleys make bjuder hem en av sina protegéer och hans flickvän spårar det ut och snart befinner de sig alla i en miljö inte helt olik de psykologiska thrillers som Shirley skriver om. Välspelat och obehagligt på samma gång.

I september har du även möjlighet att se några av de filmer som visades under augusti. Onsdag 12 september visas That´s the way it is, en dokumentär- och konsertfilm från Elvis Presleys uppträdande i Las Vegas 1970. September bjuder även på svensk fägring i Min pappa Marianne, Marie Curie, Mjölkkriget, Helene samt det hyllande dramat The Peanutbutter Falcon med Shia LaBeouf, Dakota Johnson och Thomas Haden Church i huvudrollerna.

På lördagar och söndagar visas film för Röda kvarns yngre besökare. I september kan ni bland annat se Latte Igelkott och den magiska vattenstenen och Rymdresan med bland annat Robert Gustafsson. Den sistnämnda filmen bygger på Christers Fuglesangs populära barnböcker med samma namn.

Röda kvarn har förstås vidtagit en hel del säkerhetsåtgärder för att ditt biobesök ska bli så bra och tryggt som möjligt. Antalet platser är kraftigt reducerat och man har bara öppet fyra dagar i veckan. Biljetter köper du helst online via webbplatsen eller på plats. På biorodakvarn.se kan du spana in det kompletta programmet som gäller i september.

Vad: Filmer på Röda kvarn
När: September
Var: Röda kvarn, Karlsgatan 7, Helsingborg
Pris: Med kulturkortet har du alltid 20 kronor rabatt på ordinarie biljettpris och tio kronor på barnfilmer

Lämna en kommentar