Biorabatt på 17 filmer på Röda kvarn i november

PS
Paul Svensson

Vi börjar närma oss slutet av året och det betyder också att filmåret 2020 börjar gå mot sitt slut. Och även om många stora filmer blivit uppskjutna till nästa år kommer november laddat med hela 17 olika filmer på Röda kvarn i Helsingborg. Den här månaden bjuder på allt från häxor och monster till feel god-mys och starka drama. Läs vidare för att se vilka filmer du har fin rabatt på i november med kulturkortet.

Vi börjar där vi slutade sist, det vill säga i oktober. För även i november visas ett par filmer som också gick upp på bioduken i oktober. En av dessa filmer är Sofia Coppolas On the Rocks med Bill Murray, Jenny Slate och Marlon Wayans. Filmen beskrivs bäst som ett relationsdrama med en twist av elegant humor. I oktober visas också David Copperfields äventyr och iakttagelser. I detta hyllade drama, från regissören Armando Iannucci, varvas komedi med allvar och i rollerna hittar vi några av de största namnen från den brittiska filmindustrin.

I november visas också två barnfilmer som hade premiär redan i oktober. Den första filmen är Shooms otroliga resa, som ingår i konceptet knattebio. Den här animerade filmen handlar om en liten uggla som ramlar ut sitt bo och sedan måste bege sig ut på ett äventyr för att hitta sin familj. Filmen är endast 34 minuter lång. Med kulturkortet betalar du endast 45 kronor för en biljett. Nelly Rapp – Monsteragent är för de något äldre barnen. Filmen både lite otäck och finurlig på samma gång och bygger på Martin Widmarks böcker med den rappa tjejen i titeln. Månadens nya barnfilm heter Häxorna och bygger på Ronald Dahls berättelse med samma namn. Premiär är det i slutet av månaden, närmare bestämt 27 november. Stjärntätt, actionladdat och späckat med fräcka effekter.

Då har vi kommit fram till månadens premiärer och snacka om att november är laddat med mängder av intressanta bioupplevelser. Missa inte legendaren Nick Cave i en intim och magisk enmanskonsert. Konserten spelades in på Alexandre Palace i somras och nu visas den i sin helhet på Röda kvarn 5 och 12 november. Fin rabatt med kulturkortet, förstås.
Och på tal om fint och intimt visar man också Leva på hoppet med Stellan Skarsgård och Andrea Bræin Hovig. Detta hyllade drama har redan fått strålande kritik av press och publik och dessutom vann filmen Europa Cinema Label på årets upplaga av Berlins filmfestival. En stark kärlekshistoria med livet och döden i fokus.

Ytterligare tre filmer med svensk stämpel har premiär i november. Orca är Josephine Bornebuschs nya film och handlar om kärlek, intimitet och hur vi hanterar livets största frågor när vi tvingas leva isolerade. Går det att hålla känslor vid liv och kan de dessutom bli starkare när vi tvingas kommunicera via skärmar?

I november visas också Colin Nutleys nya film, Bröllop, begravning och dop. Filmen har premiär i slutet av november och vrider och vänder på det här med att avsluta något gammalt för att påbörja något nytt. I huvudrollerna ser vi bland annat Helena Bergström, Tomas von Brömssen, Peter Harryson, Jan Malmsjö, Helena af Sandberg, Alexander Karim och Robert Gustafsson.

Månadens tredje svenska film är dokumentären Greta. En av världens främsta förespråkare för klimatet är svenska Greta och i den här dokumentären får vi följa henne från platsen och stunden där det hela började, nämligen på Riksgatan i Stockholm. Gretas skolstrejk är i dag en världsomspännande rörelse som nu också har nått bioduken. Visas 21 och 22 november.

Storbritannien fortsätter att leverera några av världens bästa filmer och i november kan du njuta av tre starka drama- och feel good-filmer. I Summerland, som utspelar sig under andra världskriget, får vi träffa författarinnan Alice som kämpar med sitt skrivande och sitt förflutna. När hon en dag tvingas ta hand om en evakuerad pojke från London vänds hela hennes liv upp och ner och hon tvingas välja på att leva i det förgångna eller i nuet. Men vem är egentligen Alice och vad vill hon? Regi av Jessica Swale.

Från Storbritannien kommer också Misbehaviour och feel good-rullen Bageriet på Portobello Road. Den förstnämnda filmen utspelar sig i London under 1970 års direktsända Miss World-tävling och här får vi följa Women´s Lib – en milstolpe i den kvinnliga frigörelsekampen. Bageriet på Portobello Road handlar om tre generationer kvinnor som måste övervinna sorg och tvivel för att fullfölja en dröm. En dröm och film fylld av kärlek, hopp och syndigt söta bakverk från hela värden.

Hoppet verkar vara månadens tema. Och hopp om ett bättre liv fanns nog i de flestas tankar under andra världskriget. I filmen De Gaule får vi följa historien om Charles de Gaulle, legendarisk president i Frankrike under åren 1959–1969. Filmen utspelar sig under sommaren 1940, då Gaulle är överste i armén och Frankrike kollapsar både politiskt och militärt under hotet från nazisterna. En sann hjältehistoria om att stå upp och kämpa för rättvisa och frihet även när det är som mörkast.

Månadens största filmproduktion, sett till budget, regissör och skådespelare, är tveklöst Mank. För regin står David Fincher (Gone Girl, Fight Club, Seven med flera). Filmen utspelar sig i 1930-talets Hollywood och handlar om historien bakom Orson Welles kritikerrosade film Citizen Kane. I berättelsens öga står den alkoholiserade manusförfattaren Herman J. Mankiwich, som kämpar med sina inre demoner samtidigt som han måste färdigställa ett manus åt Orson Welles. I huvudrollerna Gary Oldman och Amanda Seyfried. Mank har premiär 21 november.

Röda kvarn har förstås vidtagit en hel del säkerhetsåtgärder för att ditt biobesök ska bli så bra och tryggt som möjligt. Antalet platser är kraftigt reducerat och man har bara öppet fyra dagar i veckan. Biljetter köper du helst online via webbplatsen. På biorodakvarn.se kan du spana in novembers kompletta program för att planera dina biobesök.

Vad: Filmer på Röda kvarn
När: November (onsdag-torsdag, lördag-söndag)
Var: Röda kvarn, Karlsgatan 7, Helsingborg
Pris: Med kulturkortet har du alltid 20 kronor rabatt på ordinarie biljettpris och tio kronor på barnfilmer

Lämna en kommentar