Biorabatt på Röda kvarn i februari

PS
Paul Svensson

Februari är årets kortaste månad. Men vad gör det när Röda kvarn bjuder på mängder av härliga filmer med kulturkortsrabatt i dagarna 29. I februari kan du bland annat se Rolf Lassgård i klänning, spana in märkliga familjerelationer på den franska landsbygden och se Hugh Grant i rollen som sliskig, brittisk gangster.

På Röda kvarn visas film från hela världen. Gissa hur många nationer som representeras på bioduken i februari. Nej, det är inte fyra. Och inte heller tre. Hela sex olika länder finns med på repertoaren under februari. Häng med nu, för nu kör vi vidare med februaris filmutbud.

Fredag 7 februari har tre filmer premiär. Det blir premiärkalas för LasseMajas Detektivbyrå och dagen till ära rullar Röda kvarn ut röda mattan och bjuder barnen på popcorn och de får även hälsa på hos biografmaskinisten. Kalaset börjar klockan 15.00 och timmen senare, 16.00, visas filmen. Under kvällen blir det även premiär för det hyllade isländska dramat En vit, vit dag. Följ med på en inre resa där huvudkaraktären, Ingimundur, försöker lösa det strävsamma livspusslet sedan hans älskade fru omkommit i en tragisk olycka. Samma kväll går även den franska dramakomedin Familjefesten upp på bioduken. Historien utspelar sig under en ljuvlig sommar på den franska landsbygden och här får vi stifta bekantskap med en synnerligen märklig familj som samlats för att fira Andréas 70-årsdag. En sammankomst där allt ställs på sin spets när en sedan tre år förlorad familjemedlem helt plötsligt dyker upp och vill ha sin beskärda del av familjens pengar.

Temat om tre fortsätter på kärlekens dag, 14 februari. Passa på att boka biljetter till biografens populära visningar där publiken sjunger med i musiken från filmen. Sing Along Mamma Mia visas från 20.00 (den här visningen erbjuder inte någon Kulturkortsrabatt). Månadens mest frekventa genre är tveklöst dramakomedi och fredag 14 februari rullar vidar på temat. Filmen med den fina titeln, La Belle Epogue, bjuder på ett intressant koncept om kärlek och fiktiva tidsresor. I huvudrollen ser vi Daniel Auteuil, som spelar en uttråkad man i 60-årsåldern. En dag träffar han en entreprenör som erbjuder honom en helt ny typ av underhållning: han ger sina kunder möjligheten att åka tillbaka till önskad tidsperiod. Victor tar tillfället i akt och återupplever ett av hans livs mest minnesvärda ögonblick. Men vad händer egentligen när man leker med känslorna? Det som varit kommer aldrig åter. Film nummer tre heter Emma och bygger på Jane Austens älskade bok med samma namn. Än en gång måste Emma Woodhouse finta sig genom sociala klasser och jonglera livet i jakten på lycka och kärlek.

21 mars har en av svensk films stora giganter premiär, Min pappa Marianne. Rolf Lassgård gör kanske sin livs största roll när han går från prästen med skägget till kvinnan Marianne. En må bra-film på temat att bli älskad för den man verkligen är. Samma kväll har även den amerikanska filmen Give me liberty premiär. En rörande komedi som handlar om Vic, en ung kille som kör färdtjänst i Milwaukee. Problemet för Vic är dock hans ryska släktningar, som tvingar honom att hjälpa dem med allehanda märkliga tjänster medan han arbetar.

Månadens stora film, sett till antalet filmstjärnor, heter The Gentlemen och är regisserad av Guy Ritchie. Premiär 26 februari. I den här gangsterfilmen spelar Matthew McConaughey en knarkkung som vill sälja sin verksamhet till högstbjudande. På vägen till försäljning dyker det dock upp både stora och små hinder. Rapp actionkomedi med glimten i ögat. Bland skådespelarna hittar vi även Colin Farrell, Hugh Grant, Charlie Hunnam och Michelle Dockery.
I slutet av 1800-talet skakades Frankrike av Dreyfus-skandalen. Hört talas om den? I filmen En officer och spion kan du friska upp minnet något. Kort sagt handlar filmen om en officers kamp för att avslöja en omfattande politiskt komplott byggd på judehat. Lika aktuellt i dag som för 125 år sedan.

Se där, det blir lite av allt på Röda kvarn i februari. Kraftiga karlar i strumpbyxor, väldoftande marijuana, isländsk ångest och franska skrattsalvor. Surfa in på biorodakvarn.se för komplett bioprogram och för att få koll på vilka tider och föreställningar som gäller. Har du Kulturkortet betalar du endast 95 kronor för en biobiljett, ordinarie pris är 115 kronor. Och vet du vad, med Kulturkortet får du även tio kronor rabatt på barnfilmer som visas under helgerna. En barnbiljett kostar med andra ord bara 75 kronor.

Vi vill även passa på att tipsa om Kultur WKND. En weekend med föreläsningar och filmvisningar och för dig med Kulturkortet finns det faktiskt fribiljetter att hämta (begränsat antal platser) till två av arrangemangen på Röda kvarn: samtal med Anna Fock & Gunnar Bergdahl om hennes August-nominerade bok Väderfenomen och samtal med Guldbaggebelönade journalisten, manusförfattaren och regissören Jane Magnusson. Läs mer hur du fixar fri entré här.

Vad: Biofilmer på Röda kvarn i februari
När: Februari
Var: Röda kvarn
Pris: 20 kr rabatt på biljettpriset (ordinarie pris 115 kr)

Lämna en kommentar