Birgit Nilsson museum

PS
Paul Svensson

Från enkelt bondeliv till en av världens mest kända operasångerskor. Gården där Birgit Nilsson växte upp på är ombyggd till ett museum helt dedikerad hennes fantastiska karriär. Här kan du i princip lära dig allt om en av Sveriges klarast lysande stjärnor genom tiderna, gå på guidad tur och även njuta av en god fika i sommarvärmen. Fri entré med Kulturkortet och Kultursommarkortet hela sommaren.

Att ta steget från en lantgård i södra Sverige till världens största operascener är det bara Birgit Nilsson som har gjort. Hon är en av världens största operastjärnor och i särklass en av Sveriges största artister genom tiderna. På Birgit Nilsson museum, som finns på Birgit Nilsson väg 27 i Båstad, har man byggt om hennes familjehem till ett populärt museum. På plats kan du uppleva hela Birgits liv och långa karriär, från sysslorna på gården till drömmarna och verkligheten på världens scener.

Temat för årets utställning är just världens scener. Här får du som besökare möjligheten att upptäcka många operaskatter när du följer i Birgits fotspår. Och med museets ljudguide får du en fördjupad upplevelse av utställningen med berättelser om alla prylar, vackra klänningar, uppväxten och kärleken till maken Bertil. Här finns också en filmsal där du kan lyssna på Birgits fantastiska röst och se hennes scenkonst.

Utöver utställningen kan du också gå på guidad tur i boningshuset. Turen sker endast med guide och tillsammans utforskar ni mängder av minnen både från Birgits barndom och karriär. Boningshuset är bevarat i samma skick som när Birgit senast bodde här. Boningshuset har begränsad tillgänglighet, vilket gör att du inte kan medföra rullator eller rullstol på visningen. Turen tar ungefär 30 minuter.

Notera att du behöver förboka ditt besök i utställningen och den guidade turen i boningshuset. Totalt har man fyra visningar per dag och bokningsbara tider är klockan 11.00, 12.30, 14.00 och 15.30. Anledningen till förbokningen är för att säkerställa museets besökare och medarbetares trygghet i pandemitider. Boka ditt besök via telefon 0431-31 18 60 eller via e-post info@birgitnilsson.com.

På plats finns också en museishop med böcker, musik och souvenirer samt ett mysigt stallkafé med matiga smörgåsar, hembakade kakor och den populära Aidatårtan, gjord efter Birgits eget recept. Stallkaféet finns i gårdens gamla stall och har bevarats i så ursprungligt skick som möjligt. Du behöver inte förboka ditt besök i museishopen eller kaféet.

Birgit Nilsson museum har öppet tisdag-söndag mellan klockan 11.00–17.00 fram till och med 5 september. Med Kultursommarkortet och Kulturkortet har du fri entré hela sommaren och för barn och unga under 16 år är det alltid fri entré.

Vad: Från landsbygden till världens scener
När: 1 juni–31 augusti
Var: Birgit Nilsson museum, Birgit Nilsson väg 27 Båstad
Pris: Fri entré med Kulturkortet och Kultursommarkortet, ordinarie entré till utställningen 120 kronor för vuxen, ordinarie entré guidad tur i boningshuset 80 kronor. Fri entré för barn och unga under 16 år.

Foto: Ur Birgit Nilssons arkiv

Lämna en kommentar