Birgitta Witting berättar om Eleonora Jepson

PS
Paul Svensson
Eleonora

Om du inte har hört talas om Eleonora Jepson förut är det hög tid nu. Hon är äventyrskvinnan som på 1800-talet färdades på böljan blå från Helsingborg och hela vägen till Ostindien och tillbaka igen. Låt dig svepas med på hennes resor när Birgitta Witting kommer till Dunkers kulturhus 6 mars för att berätta mer om denna spännande kvinna under det lokalhistoriska föredraget Eleonora Jepsons dagböcker. Med Kulturkortet betalar du endast 60 kronor för att vara med.

Tänk att för mer än 150 år sedan seglade Eleonora Jepson från Helsingborgs hamn till Ostindien med barkskeppet Isola Bella. Hon var hustru till kaptenen Frans Joseph Jepson och följde med honom på hans resor världen över. På dessa resor förde Eleonora dagböcker och det är kring dessa texter som berättelsen om resorna har levt vidare. Berättelser som Helsingborgs museum gjorde en hel bok om, Kärnan 42: Eleonora Jepsons dagböcker. En kaptenshustrus resor till Ostindien 1857–1861. Författaren är Birgitta Witting, till vardags också antikvarie på Helsingborgs museum.

Dagböckerna, tillsammans med en gåva bestående av bland annat brev, konst, inventarier från hemmet samt fotografier, skänktes som en testamentarisk gåva till Helsingborgs museum 1942 av Elis Wadstein, Eleonoras systerson. Det finns med andra ord en hel del att berätta om när det kommer till Eleonora och hennes liv. Under föredraget går Birgitta igenom det mesta och berättar dels om Eleonoras liv till havs och när hon besökte olika exotiska platser i världen, dels om livet här hemma i Helsingborg.

Biljetter till föredraget köper du antingen på plats i entrén på Dunkers kulturhus eller online via ticketmaster.se. Ordinarie pris är 100 kronor. Med Kulturkortet får du hela 40 kronor i rabatt och betalar endast 60 kronor för den inspirerande  berättelsen om Eleonora Jepson.

Köp biljett

Vad: Lokalhistoriska föredrag
När: 6 mars 18.30–19.30
Var: Dunkers kulturhus, Teatersalen
Entré: ordinarie pris är 100 kronor, med Kultturkortet 60 kronor