Blomstrande mästerskap i floristik

PS
Paul Svensson

För tredje året i rad arrangeras Floramästerskapen på Fredriksdal museer och trädgårdar. Det är en tävling där duktiga florister från hela Sverige tävlar i par och skapar fantastiska blomsterkreationer. Årets tema är fest och firande och tävlingen både startar och avslutas lördag 26 augusti inne på museiområdet. 

Floramästerskapen är den första tävlingen i sitt slag i Sverige. Bakom mästerskapet står de båda välkända blomsterprofilerna Heidi Mikkonen och Sara-Lisa Ludvigsson. De har varit tävlingsledare sedan starten och är förväntansfulla på ett nytt mästerskap den här sommaren.

Från Piteå i norr till Malmö i söder
Totalt tävlar 16 lag och det par som gör den bästa blomsterkreationen vinner. Deltagarna kommer från hela Sverige och i årets startfält hittar man för tävlingen både återkommande som nya florister. Som besökare kan du ta del av deltagarnas arbete under dagen. Tävlingen tar plats i logen och här är det fritt fram att komma förbi och se när floristerna planerar och skapar. Precis som tidigare år har man även den här gången ett tema att hålla sig till. Årets tema är fest och firande, vilket går hand i hand med sommarens 100-årsfirande av friluftsmuseet.

Det preliminära dagsprogrammet ser ut som följande:

09.00 (notera att Fredriksdal inte öppnar för allmänheten förrän klockan 10.00)
Tävlingen startar.

15.30-16.00
Prisutdelning.

16.00-17.00
Publiken kan titta på de färdiga arbetena med diplom framme så man vet hur det gått – samtidigt har floristerna genomgång med domarna.

Ännu mer blommor
Är du intresserad av ännu mer blomsterkreationer på Fredriksdal ska du inte missa utställningen Dukningskonst – herrgården i pappersblom. Här visas en annan typ av kreationer skapade av Sofia Vusir Jansson. Det är blommor i ett annat material som är minst lika vackra som de levande.

Vad: ett blomstrande mästerskap
När: 26 augusti 10-00–17.00
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Pris: 100 kronor, fri entré med Kulturkortet och för barn och unga till och med 18 år