Historiskt boksläpp

Fideli Österström

När Kärnan, 2020, fyller ungefär 700 år är det dags att låta vetenskapen fylla på med ytterligare kunskap om tornet. Helsingborgs museers årsbok, Kring Kärnan, har för första gången Kärnan som tema och under titeln: Kärnan Från dansk riksborg till svenskt kulturarv berättas Kärnans långa historia.

Från kungabostad i Helsingborgs slott och centrum i en större befästningsanläggning till symbol för Helsingborg och populärt motiv bland både företag och konstnärer. Boken innehåller sex innehållsrika artiklar, där ny forskning varvas med vackra motiv ur Helsingborgs museers samling.

Joakim Thomasson presenterar Kärnans och den omkringliggande borgens tillblivelse och utveckling. Tornet sätts i sitt sammanhang, både med hjälp av platsens topografi och dåtida politiska händelser.

Caroline Arcinis bidrag presenterar resultaten från bland annat undersökta medeltidsgravar som hjälper oss förstå så vardagliga levnadsbetingelser som kroppslängd och sjukdomar, men också avrättningar.

Vivian Etting tar oss, med de skriftliga källornas hjälp, in bakom murarna på ett kungligt slott och ger läsaren bilder av livet i borgen under senmedeltiden.

Thomas Roth skriver om rivningen av befästningen. Tomrummen efter den stora försvarsanläggningen har med tiden blivit till stad och park, men spår efter den anas än idag på sina håll.

Karin Gustavssons text handlar om tiden efter att Kärnan mist sin militära och kungliga roll och blivit till ruin. I och med renoveringen,1893-94, minskade inte attraktionskraften utan ett nytt kapitel kunde ta sin början – idag är tornet ett väl inarbetat besöksmål.

Birgitta Witting skriver om hur Kärnan flera gånger avbildats i konsten och som logotyp för stad, företag och idrottsklubbar. Källan hon öser ur är riklig – Helsingborgs museers samling och arkiv.

Kring Kärnan 41 är utgiven av Kulturmagasinet/Helsingborgs museer i samarbete med Helsingborgs museiförening. Boken kostar 350 kronor och kan köpas i Kulturmagasinets reception på Fredriksdal museer och trädgårdar. Du kan också beställa den via Kulturmagasinets e-tjänst.

Lämna en kommentar