Bushwick del 2

HW
Henrik Wilhelmsson

Wijk, Arlock och Forslund skapar musik av ”Allt detta tillhör mig”

Musiker tolkar litteratur i ett slags bubblande vardagsrum. Briljant! Onsdag 23 oktober är det dags för del två av bejublande Bushwick Book Club i HBG. Denna gång står Petra Hulovas omtyckta bok ”Allt detta tillhör mig” för inspirationen. 

Bushwick Book Club HBG är arrangemanget där en bok väljs ut och artister bjuds in att inspireras av den och framföra nyskrivna låtar. Under en underhållande, genomtänkt men avslappnad helkväll utgör boken den röda tråden och Bushwicks konferencierer leder lättsamt publiken och artisterna till rätta.  Konceptet startades i Bushwick i Brooklyn, New York och togs över Atlanten av Kristian Carlsson och Thomas Jönsson; den ena författare och den andra musiker; två vänner som tycker om att arrangera makalösa och genreöverskridande arrangemang. Helsingborg blir den fjärde staden i världen att axla Bushwick Book Club, i sällskap av New York, Seattle och Malmö.

Allt detta tillhör mig Kvällens bok är en berättelse om några kvinnor från fyra generationer i en mongolisk släkt. En bok omöjlig att slita sig ifrån, med starka karaktärer och människoöden. Mongoliet målas upp, med fantastiska miljöskildringar av både de vidsträckta slätterna och storstadens betong. Wijk, Arlock och Forslund Helsingborgaren Sebastian Wijk fick ett genombrott med sin debutsingel ”A Throw-Away Letter” (2010). Sebastian har spelats flitigt på radio och hans stora sångröst och känslosamma folk-pop-rock griper tag i lyssnaren och även Bushwickredaktionen.

Helena Arlock har beskrivits som en av indie-popsveriges främsta artister. Med ett härligt gung i drömska melodier tar hon sig an scenen och förmedlar en befriande nakenhet med sina texter. Hon har även spelat med band som Shooting John, Gustav And The Seasick Sailors, Rachelle Van Zanten och Kleerup. Den tredje artisten för aftonen blir Edward Forslund. Från Gotländska landet har han spridit sin musikalitet genom mängder av olika instrument, konstellationer, genrer och banala idéer. Idag spelar Edward bland annat otraditionell rock på svenska i bandet Riddarna. Kanske innehåller kvällen en låt framförd på bara en gitarrsträng…

Bok: ”Allt detta tillhör mig” av Petra Hulova Musik: Sebastian WijkHelena Arlock och Edward Forslund Entré: 90 kronor. Köp biljett på Ticnet eller på Dunkers Kulturhus Kulturkort och studerande: 80 kronor. Onsdag 23 oktober kl 19:30 Dunkers kulturhus Konsertsalen