Byggnadsvård tar plats på Fredriksdal

PS
Paul Svensson
Byggnadsvård

Under sex veckor i sommar tar det klassiska hantverket extra utrymme på Fredriksdal museer och trädgårdar i Helsingborg. Från torsdag till lördag 27 juni till och med 3 augusti lär man ut mer om hållbara metoder för att bygga om och renovera gamla hus. Det blir också samtal, rådgivning och prova-på-aktiviteter med hantverk och byggnadsvård i fokus.

Fredriksdal bjuder in sina besökare att titta närmare på allt från fönsterrenovering till smide men också på naturens resurser och hur dessa kan användas. I en pop-up berättas det om lin och nässlor, det blir föreläsningar och visningar på temat form, historia, verktyg genom tiderna och gamla byggnader. Flera aktörer finns på plats i sommar. Regionmuseet Skåne pratar bland annat om kulturvärden och vård av modern bebyggelse och ger råd kring material och kulörer. Och för den som är nyfiken på byggnadsvård finns Helsingborgs museum på plats och erbjuder rådgivning till alla som funderar på att bygga om eller renovera och vill veta mer om varsamhet. Helsingborgs stad kommer också att närvara vid tre tillfällen med energi- och klimatrådgivare som svarar på frågor om energieffektivisering av husets klimatskal väggar, fönster och dörrar men även uppvärmningssystem och förnybar energi.

I samband med programmet blir det också arrangemang för friluftsmuseets yngre besökare. De kan till exempel gå kurser i att mura och putsa samt titta närmare på hur det går till att göra ett gammalt fönster fint igen.

fredriksdal.se finns sommarens program i sin helhet. Här kan du läsa mer om utställarna och när de är på plats. Utöver kurserna ingår programpunkterna i ordinarie entré. Fri entré med Kulturkortet.

Vad: Plats för Byggnadsvård
När: Torsdagar, fredagar och lördagar till och med 3 augusti
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Entré: ordinarie entré 120 kronor, fri entré med Kulturkortet och för barn och unga till och med 18 år