Cedergrens plantskola förpackat i litet format på Fredriksdal

Fideli Österström

En av årets stora nyheter på Fredriksdal museer och trädgårdar är Rosornas mästare, en utställning om Cedergrens plantskola på Råå 1915-2019. Har du, precis som vi, ett intresse av historiska rosor, en förkärlek till trädgårdshantverk eller är du kanske bara intresserad av en bit lokalhistoria? Missa inte utställningen som lyfter Cedergrens plantskola och deras viktiga roll inom trädgårdssverige på Fredriksdal i sommar. Med Kulturkortet går du dessutom in helt gratis.

Cedergrens plantskola på Råå har varit ett givet besöksmål i Helsingborg för alla trädgårdsentusiaster. Både för invånare och tillresta. Lars Cedergrens legendariska rosenkatalog har haft en mycket stor betydelse inom branschen. Det var helt enkelt en produkt som kom att bli helig i många hem under mörka vinterkvällar. Nu finns varken han eller hans plantskola längre, men på Fredriksdal kan du få det allra bästa därifrån, allt samlat i prästgården precis intill Flora Linnea.

Utställningen startade som ett projekt för att dokumentera denna välkända plantskola på Råå i Helsingborg. Dess aktualitet växte i och med att tredje generationen lade ner verksamheten 2019. Fredriksdal har en lång relation med Cedergrens, som var en viktig förutsättning till att Rosenträdgården på Fredriksdal, som årligen lockar tusentals besökare, kom till. Cedergrens levererade många av de gammaldags buskrosorna som planterades och bidrog med ovärderlig kunskap, säger Fredriksdals projektledare Maria Axelsson.

Utställningen pågår från 9 maj till och med 30 augusti. Rosornas mästare vill förmedla och bevara berättelsen om historien om Cedergrens plantskola på Råå. Den innehåller såväl rosbilder som poetiska texter och originalföremål från plantskolan. Allt för att inspirera till att hålla kunskapen vid liv och inspirera till att börja ägna sig åt trädgårdshantverk.

Vad: Rosornas mästare, en utställning om Cedergrens plantskola på Råå 1915–2019.
När: 9 maj–30 augusti
Var: I prästgården inne på Fredriksdal museer och trädgårdar
Pris: Fri entré med Kulturkortet och för barn och unga till och med 18 år, ordinarie entré 100 kronor.

Lämna en kommentar