Christoffer Sandberg hjälper unga musiktalanger

PS
Paul Svensson

Christoffer Sandberg arbetar till vardags på Dunkers kulturhus som musiklärare på Helsingborgs kulturskola och musikcoach på Spektra. Här undervisar han i musik och hjälper unga musiker att utvecklas. Men han gör även sin egen musik och den musiken har bland annat hörts i tv-serier som Game of Thrones, Big Little Lies och America´s Got Talent. Nu hoppas han inspirera unga musiktalanger och få dem att våga göra sin egen musik.

Har du hört talats om begreppet trailermusik tidigare? Det är precis sådan musik som Christoffer Sandberg brinner för. Han skapar musik till trailers som gör reklam för populära tv-serier. De största kunderna och kontakterna finns i USA och här har han samarbetat både med HBO och Netflix. Två av de största jättarna inom streaming av tv-serier och film online. Christofer själv är oerhört ödmjuk när han pratar om framgångarna och ser familjen, musiken och undervisningen som det viktigaste.

Musik har alltid varit en del av mitt liv och kommer förmodligen alltid att vara det. Min pappa är musiklärare och musiker och min syster sångerska. Det var nog bara naturligt att även jag skulle sysselsätta mig med musik i vuxen ålder och undervisa är något jag verkligen älskar. Privat handlar handlar det mest om trailermusik men jag har tidigare sysslat mycket med hiphop, soul och beats. Utveckling är en naturlig del av musiken, man lär sig längs vägen. Nu blir det mest emotionell stark musik. Musik som verkligen går in på djupet.

Varje torsdag befinner sig Christoffer på Spektra, som är en del av Dunkers kulturhus. På Spektra kan unga som vill förverkliga sina idéer inom konst, musik och kultur få hjälp. Christoffer håller i noterna när det kommer till musikproduktion. Att lyckas med sin musik är inte lätt trots att det finns många kanaler att marknadsföra sig själv på nätet i dag. Konkurrensen är större än någonsin och att ha en erfaren coach som ger stöd är oerhört viktigt.

Det är naturligt att man hamnar på platåer i sitt skapande, när det känns som att man inte kommer vidare. Att ha en bra coach eller mentor betyder oerhört mycket. Själv har jag en mentor i Los Angeles som hjälper mig med min musik. En mentor kommer med värdefull hjälp. Det är lite så jag vill arbeta med ungdomarna som besöker Spektra. Man kan lära sig mycket via nätet i dag men det sker något helt annat i det personliga mötet. Då får man feedback direkt och värdefull handledning som man inte kan få via nätet och från videoklipp. Själv använder jag mest webben för att titta på nya trailers. På imdb.com finns det mycket inspiration att hämta. Det är trots allt här som de flesta trailers från de stora bolagen finns.

Christoffer nämner att han hoppas att just hans stöd kanske kan göra så att några av de ungdomar han träffar blir musikproducenter själva en dag. Det krävs mycket arbete bakom framgångarna och bäst lyckas de som vågar fråga och vågar vara sanna mot sig själv.

Många vill få ut sin musik direkt, men vet inte riktigt hur de ska göra. Jag brukar jämföra det med att för att ta sig upp på en bergstopp, måste man först göra sig redo att lyckas bestiga berget. Det viktigaste är att ha kul, det är då glöden infinner sig som man behöver för att kunna producera. Man får liksom tillbaka det man satsar, hårt arbete lönar sig verkligen i längden. Och man måste tro på sig själv, det tycker jag är viktigt. Precis som i de flesta branscher kommer och går trender, men genom att tro på sin egen unika stil utvecklas man oftast på ett mer positivt sätt. Så har det varit för mig. Jag har arbetat med trailermusik i ungefär sju år och mina största framgångar kommer från musik som ligger mig själv närmast hjärtat och inte sådant som är veckans melodi. Att jaga trender är inte min stil. Jag tror att de flesta har en unik melodi i sitt sinne och det är den melodin jag verkligen brinner för att hitta. När man ser och hör något unikt, då försöker jag pusha på och vill att de ska skapa mer. Och vissa gånger är det till och med så att vi hittar stilen tillsammans. Det är en otroligt härlig känsla att uppleva.

Christoffer Sandberg finns på plats på Spektra varje torsdag mellan klockan 16.00–19.00. Här kan unga i åldrarna 15-25 år komma förbi för att få hjälp, komma med frågor eller för att få feedback på sin egen musik. Spektra hittar man på Dunkers kulturhus på entréplan, precis innanför entrédörrarna. Kanske känner du just någon som skulle behöva hjälp av Christoffer? På dunkerskulturhus.se kan du läsa mer om musikcoaching på Spektra och hur man anmäler sig till Christoffers kurser, som är helt gratis.

Under rådande Covid-19-restriktioner arrangerar Christoffer Sandberg sin musikcoaching online. På dunkerskulturhus.se kan du läsa mer om hur man anmäler sig.

Lämna en kommentar