Colour Emotions. Poem Edition

HW
Henrik Wilhelmsson

Vad är konstant? Och vad är i rörelse? Och i vilken förändring befinner du dig själv? I Dunkers 81m2 bjuder Sara Garanty in oss till sina kulörta plexiglashus. Stockholmska stylisten och konstnären Sara Garanty är känd för att inreda i ett brett och spännande spektrum av färger och uttryck. Och just färgerna omsluter och genomlyser de sju plexiglashusen som hon ställer ut på Dunkers kulturhus mellan 20/1 till 30/4 2017. För att åstadkomma de effektfulla nyanser och ljusinsläpp som i mina ögon bär hela utställningen, så är husens plexiglas täckta av en film som ger ljuset sina färger. I varje hus ryms ett föremål. Ett stilleben som oftast är ett bruksföremål. De sju föremålen har Garanty omsorgsfullt handplockat och hittat från i huvudsak svenska formgivare, varav tre av dem kommer från Skåne. Vissa av dem är tydliga medan några är av en mer subtil karaktär. Objekten är till övervägande del vita, men får ett sprudlande och intressant liv när de placeras i husen. Dess liv och uttryck förändras utifrån hur du själv väljer att betrakta montrarna, beroende på ur vilken vinkel du ser dem, så ändras reflektioner och intryck. Därför blir varje besök helt unikt. Det du såg för fem minuter sedan ger dig förmodligen en helt annan tanke och upplevelse om du återkommer för att ta dig en extra titt. Att det kalla du nyss såg har intagit en varm nyans. Just det där är häftigt, tycker jag. Att ett stillastående verk är levande och i en ständig förändring. Och kanske är det just så som vi ska betrakta oss själva också? Att vi ger helt olika intryck och uttryck beroende på ur vilken vinkel vi blir sedda.

Det som ger husen en extra och viktig tyngd, är att vart och ett av dem har tilldelats en kort men uttrycksfull sufi-dikt på engelska. Garanty har utifrån dikten valt husets innehåll. Men även här ges det utrymme för besökaren att ta sig egna tolkningar och vinklar. Också bakgrundsmusiken spelar en central roll för helhetsupplevelsen. René Aubrys Salento tar med sig husen ut på en slags resa.

I vintermörkret känns den här utställningen uppfriskande. Årstiden omfamnar oss av svartvitt och mörker och hur påverkas vi av det? Och med vilka ögon ser vi den här utställningen fram mot våren när ljuset och färgerna gjort sitt intåg över staden? Har någonting förändrats men samtidigt stått still? Förmodligen.Vad: Colour Emotions. Poem Edition av Sara GarantyVar: Dunkers kulturhus – 81 m2När: 20/1 – 30/4Pris: Gratis