Dana intar Dunkers med ART ABOVE ALL

HW
Henrik Wilhelmsson

Äntligen får helsingborgarna möjlighet att kliva in Dana Sederowskys konstnärskap som är fyllt med de frågor och tillkortakommanden som jagat människan sedan begynnelsen. Extra roligt är det då hon är född och uppväxt i Helsingborg. Nu bor och verkar hon efter många år i Göteborg i Malmö.

– Det ska bli fantastiskt att få ställa ut i Helsingborg, säger Dana då Kulturkortet tittade in i det ordnade kaos som råder i utställningshallen inför vernissagen den 17 februari.

ART ABOVE ALL är en existentiell utställning som undersöker vad det innebär av att vara människa – med en tragikomisk twist. En central tanke i hennes konstnärskap är att ofrånkomliga försök och misslyckanden skapar utveckling.

Dana Sederowsky är utbildad på Högskolan för Fotografi och Valands Konsthögskola i Göteborg. Allt sedan debuten 1998 har hon arbetat med bland annat fotografi och videoperformance där hon är själv aktören, regissören och konstnären.

ART ABOVE ALL kan ses som en endaste installation i och med att besökaren kliver in i de rymliga hallarna och möter en himmelsblå fondvägg med Dana Sederowskys egna variant av det periodiska systemet.

Men varje enskilt verk i utställningen är en självständig del av helheten. Däremot förstärker och kompletterar de varandra i gestaltningen av de frågor utställningen väcker. Utställningshallen ger plats och utrymmer för begrundan och kontemplation framför och i text- och videoinstallationer, performance, fotografier, texter och neon.

ART ABOVE ALL är öppen för tolkningar och inget som ska upplevas med skyddslappar. Låt dina sinnen vara vidöppna och du får syn på dig själv i hennes konstverk. ART ABOVE ALL är en utställning som måste ses och uppleva – ord och bild räcker inte till.

Vernissage: fredag 17 februari 18:00–20:00. Fri entré.Specialvisning: lördag 18 februari 13:00–14:00. Konstnären Dana Sederowsky och utställningsproducenten Charlotta Jönsson samtalar i utställningen. Ingår i utställningsentréen. Fri entré med Kulturkortet.Läs mer: ART ABOVE ALL – Dana Sederowsky