Dansens dag på Stadsteatern och Dunkers

HW
Henrik Wilhelmsson

Dansens dag valsar in på Helsingborgs Stadsteater och på Dunkers kulturhus från 29 till 30 april. I dagarna två svänger det lite extra med allt från tävlingsdisco och modern dans till balett. På Dunkers anordnas även nybörjartävling i streetdance och professionell lunchdans. Samtliga arrangemang har fri entré.

Dans är konst i rörelse. Den har du säkert både hört och läst förut. Men det ligger mycket i det påståendet. Dans har underhållit människan nästan lika länge som eld har värmt våra kroppar. På Dansens dag, som faktiskt sträcker sig över två dagar, får du chansen att värma sinnet och fylla på ditt sociala medier-flöde med dans i många olika former.

Arrangemanget inleds söndagen 29 april klockan 13:00 med föreställningen ”Dans är glädje” på Stadsteaterns stora scen. Här uppträder elever från Helsingborgs dansskolor och visar upp olika stilar inom dans. Repertoaren är omfattande och kommer att bjuda på det mesta. Det blir mixade dansgrupper, tävlingsdisco, Serbisk folkdans, jazz och balett. Föreställningen avslutas med alla elever på scen samtidigt. Fri entré, men förhandsboka på erbjudande@helsingborg.se för att säkra din plats på Dans är glädje. Platserna är begränsade.

Samma dag som Dans är glädje anordnas även en nybörjartävling i streetdance i RumEtt på Dunkers kulturhus. Tävlingen Small Step arrangeras i samarbete med dansföreningen FeeT och är för dansare upp till 15 år. Tävlingen pågår mellan 11:00-14:00 och är inom kategorin ”solo”. Har du inte kollat in den här typen av dans tidigare är det ett gyllene tillfälle att titta på dansanta juniorer som snurrar på huvudet och rör på sig som en robot.

Dansens dag avrundas på valborg. Måndagen 30 april bjuds det på ett fullmatat lunchdansprogram tillsammans med Skånes Danskollegium i foajén på Dunkers. Från klockan 12:00 uppträder Kyrie Odas duett ”Gryning” med Love Hellgren samt ”Visible/Visible Not” med dansaren Omar Khalil från Helsingborg. Helt kostnadsfritt.

Vad: Dansens dag När: 29-30 april Var: Stadsteatern och Dunkers kulturhus Pris: Fri entré till alla föreställningar