Dansk trädgårdsprofil sätter färg på Sofiero

GS
Göran Svensson

När årstiderna skiftar vallfärdar folk till trädgårdsprofilen Claus Dalbys hus i danska Århus. Det är hans överdådiga krukarrangemang med färgsprakande blommor som lockar. Möt den danska trädgårdsstjärnan, som våren 2020 är högaktuell med en stor blomstrande utställning på Sofiero slott och slottsträdgård i Helsingborg 9 april till och med 17 maj.

Sedan närmare 30 år tillbaka är Claus Dalby en folkkär trädgårdsprofil i Danmark och resten av Skandinavien. Han har fått tulpaner och rosor uppkallade efter sig. Och ”Claus Dalby-grön” är en ljust ärggrön nyans som syns överallt i hans böcker och i det trivsamma köket hemma i jylländska Århus. Claus Dalbys popularitet är enorm. Själv är han säker på att det många älskar hos honom, är hans känsla för färg, form och förmåga att förklara på ett sätt så att de flesta förstår.
– Jag använder oftast inte heller sällsynta blommor och växter. Jag vill ge folk upplevelsen av att lyckas, säger han.

Känd i hela världen
För den svenska publiken är Claus Dalby mest känd från olika SVT-program, sociala medier och trädgårdsmagasin. Men hans trädgård har även visats i några av de största och finaste publikationerna i England och USA.

Claus Dalby är mycket aktiv på sociala medier, som Facebook och Instagram, där han har cirka 250 000 följare. Här visar han bland annat bilder från sin trädgård, som med sina många olika ”rum” ger oändliga möjligheter till växtkombinationer och uttryck.
Claus Dalby öppnar inte sin trädgård för allmänheten utan har i stället skapat en trädgårdsklubb. I medlemskapet ingår att en gång om året få besöka den berömda trädgården.
– Det tror jag gör allting mera förväntansfullt och spännande, säger han.

Besökare vallfärdar till hemmet
Men att njuta av de storslagna blomsterarrangemang som han flera gånger per år bygger upp vid portarna till den stora patriciervillan, är förstås helt gratis. Den chansen griper många.
– Jag är känd för att skapa stämningar. Folk vallfärdar hit för att titta, säger Claus Dalby.

På våren består arrangemangen av otaliga krukor med olika narcisser, lökväxter, hornvioler, penséer och andra tidiga vårplantor. Typiskt för Claus Dalby är att han gärna kombinerar blommor med gröna bladväxter för att skapa frodighet.
– För mig är det helheten som räknas. Det är nästan som att skapa en modekollektion.

Förespråkar hälsosam livsstil
Men trädgården är inte levebrödet. Tillsammans med partnern Jaume Ferrer driver Claus Dalbybokförlaget Klematis, där de har publicerat flera tusen böcker under årens lopp. Närmare 30 av dem är Claus Dalbys egna och den senaste i raden är Hold vægten – plantemad fra mit grønne køkken. Boken är en uppföljare till läsarsuccén, Slank – plantemad fra mit grønne køkken, som är en kokbok som dokumenterar hans egen personliga viktresa.
– Jag gjorde en livsstilsförändring och tappade 40 kilo på lika många veckor bland annat genom att äta mycket grönsaker, säger han.

Claus Dalbys senaste passion är följaktligen att odla ätbara örter och grönsaker, i kruka förstås. Krukodlingen är hans tydligaste signum och ytterligare en förklaring till varför han slagit igenom så brett.
– Fördelen är att man kan odla i kruka var som helst och även om du inte har en stor trädgård. Med krukor blir det överskådligt och enkelt. Och jag förespråkar alltid att plantera en sort i varje kruka. Det gör att du kan arrangera om eller byta ut efterhand som en blomma gjort sitt. Krukorna är som byggklossar som kan flyttas runt.

Det kungliga arvet lockar till Sofiero
Det är med omkring tusen krukor och 10 000 speciellt utvalda blomsterlökar som Claus Dalby bygger upp sin utställning på Sofiero, som ska blomstra som bäst lagom till säsongsöppningen den 9 april. Det blir en tvåstegsraket där narcisserna, alltså olika slags påsk- och pingstliljor, är först ut. Därefter, mellan 1–17 maj, står tulpanerna i full blom. Det finns med andra ord anledning att besöka utställningen mer än en gång. Claus Dalby är själv på plats både under påskhelgen och den 9–10 maj.
– Sofiero ligger mig varmt om hjärtat, precis som det gör för många danskar, tack vare det kungliga arvet. Platsen är en pärla, ett fantastiskt ställe, säger Claus Dalby.

Krukarrangemangen i Orangeriet kommer att blomstra i vackra pasteller som aprikos, månskensgult och lavendel. Färger som Claus Dalby älskar.
– Det är första gången jag gör en utställning i Sverige och jag är väldigt stolt över att det sker på Sofiero. Jag gläder mig mycket, avslutar Claus Dalby.

FAKTA/HÄNDER PÅ SOFIERO SÄSONGEN 2020
9 april–17 maj: Claus Dalby på Sofiero – blomsterinspiration i Orangeriet
30 april–20 september: Josef Franks flora – utställning i Slottet
9–10 maj: Vårfesten med barnkalas
7 juni: Sofiero Classic – Vackra fordon i skön miljö
19 juni: Midsommar på Sofieros vis
28–30 augusti: Den stora trädgårdsfesten
20 september: Höstfröjd med dahliafrossa
29 oktober–1 november: Ljusstämning

Lämna en kommentar