Danskjävlar i Riket på stadsteatern

PS
Paul Svensson
Riket

Lars von Triers klassiker, Riket, har fått nytt liv på Helsingborgs stadsteater. Det är första gången som den absurda rysarkomedin spelas på scen i Sverige. Föreställningen spelas till och med 4 maj och med Kulturkortet får du fin rabatt på biljettpriset.

Vad sägs om lite kalla kårar längs ryggraden nu när våren äntligen har hittat till Helsingborg? Men det ska också skrivas, föreställningen Riket genererar också en hel del skratt, vilket är den bästa dosen för vintertrötta själar. Originalet såg dagens ljus 1994 och få är väl de helsingborgare som inte någon gång vänt blicken över Öresund mot Helsingör och ropat ut chefsöverläkaren Stig Helmers ”Danskjävlar” i tid och otid.

Malin Stenberg står för regin nu när danskjävlarna äntrar scenen på Storan. Premissen är annars den samma. I centrum står Rigshospitalet, ett modernt sjukhus byggt på en gammal mosse. Men vetenskap, teknologi och landets mest fulländade hjärnor står sig slätt mot det som väntar … ren och skär galenskap. Den nästan tre timmar långa föreställningen är uppdelad på fyra avsnitt spelade efter varandra. Här möter du läkare och patienter på avdelningen för neurokirurgi, men det är också det enda som kan beskrivas som hyfsat normalt. För på Rigshospitalet händer det kusliga saker som kommer att skaka hela sjukhuset från dess fundament och få alla de där fulländande hjärnorna att bli mer eller mindre galna (och kanske din också).

I rollerna ser vi Sasha Becker, Gustav Berg, Nils Dernevik, Kajsa Ericsson, Scilla Gandsjö-Gullstrand, Peter Järn, Maria Kulle, Elin Norin, Robert Olofsson, Olof Yassin och Saga Widjer.
Biljetter hittar du på stadsteaterns webbplats. Ordinarie pris är 395 kronor. Med Kulturkortet får du fin rabatt och betalar endast 325 kronor för en föreställning där det onda blandas med det goda. Rabatten gäller för biljetter i priszon A.

Köp biljett

Vad: Riket
När: 22 mars–4 maj
Var: Helsingborgs stadsteater, Storan
Pris: ordinarie 395 kronor, 325 kronor med Kulturkortet (gäller för biljetter i priszon A)