Dansworkshop på Dunkers kulturhus
Förra gången Dunkers kulturhus anordnade dansworkshops med tre erfarna koreografer gick platserna som smör och efterfrågan om ytterligare workshops hördes över dansgolven i stan. Till allas glädje kommer nu fler tillfällen att utforska dansen, kroppens rörelser, och i slutändan dig själv.
Det första en människa som lärt sig stå gör, när musik börjar spelas, är att röra sig till den. Det kommer automatiskt. Benen böjs och sträcks, rumpan vickas på, armarna svävar ut i luften i rörelser som känns bra. Rörelserna följs oftast av ett leende eller uttryck av koncentration. ”Kolla in mig! Jäklar vad jag kan röra mig härligt här.” Vi verkar ha ett inneboende behov av att röra oss till musik. När vi blir äldre lägger vi kanske mer band på den där spontana dansen. Det får bli en vickande fot på sin höjd, kanske en trummande hand på benet.
Tillhör du dem som känner att det är synd att hålla resten av kroppen i schack, att du vill utforska mer rörelser, mer känslor, mer flow i din kropp? Tillhör du åldern 13 år till pensionär? Då tycker vi att du ska försöka norpa åt dig en plats på någon, eller alla, av följande tillfällen av dansworkshops:
12 september 13:00-15:00
Dansworkshop med Marie Brolin Tani
Marie Brolin Tani är utbildad vid Balettakademin i Stockholm och även studerat koreografi och pedagogik i Paris och London. Marie var med och startade MBT Danseteater i Århus 1990 och verkade som konstnärlig ledare för kompaniet fram till 2001. Året efter började hon som konstnärlig ledare på Skånes Dansteater i Malmö. Sedan 2013 är hon konstnärlig ledare för Black Box Dance Company i Hosterbro, Danmark.
I Maries workshop blir det dans i skiftande tempo till inspirerande musik anpassat till dig som deltagare. Det blir golvövningar, diagonaler, vi utforskar det moderna dansspråket, kreativiteten och improvisationen som blir till vår egen koreografi. Temat är fysik, mod och att ha roligt medan du dansar. För dans är glädje.
3 oktober 13:00-15:00
Dansworkshop med Susanne Andersin
Kan man förbereda sig för en dansworkshop genom att lägga märke till olika ljud som du hör omkring dig i din vardag? Ja, det är precis vad Susanne Andersin vill att du ska göra inför hennes workshop i dans på Dunkers kulturhus. En workshop som kommer att fokusera på improvisation för att på ett lekfullt sätt bygga upp koreografier.
Susanne Andersin startade dansinriktningen på estetiska programmet här i Helsingborg. Som huvudlärare och ämnesansvarig har hon undervisat i modern dans, balett, kreativa dansämnen samt haft det konstnärliga ansvaret för dansföreställningar. Susanne är utbildad danspedagog på Danshögskolan i Stockholm och har även danslärarexamen från Malmö Universitet. Hon har bland annat satt upp egna föreställningar som visats i Helsingborg, Malmö och Lund. Susanne har även varit en aktiv teaterkoreograf och samarbetat med regissörer som Göran Stangertz, Janne Nielsen och Hans Polster. I dag ser sig Susanne som en frilansande danskonstnär.
14 november 13.00-15.00
Dansworkshop med Anette Jellne
Från Svenska Balettskolans moderna linje till Danshögskolans pedagogutbildning och vidare till skådespelarutbildning vid Stockholms Konstnärliga högskola och som dansare på Skånes dansteater sedan 2006. Ja, Anette Jellne har sannerligen gjort det mesta. Våren 2020 medverkade hon dessutom i föreställningen Äppelkriget på Helsingborgs stadsteater. Anette har arbetat med en mängd olika koreografer som till exempel Örjan Andersson, Ben Wright, Marina Mascarell och David Hernandez.
I den här dansworkshopen kommer du att utforska de metoder som Marina Mascarell har använt för att skapa föreställningen Second Landscape (en föreställning som kommer att gästspela på Helsingborgs stadsteater under våren 2021) för Skånes Dansteaters dansare. Temat är lekfullhet och under workshopen kommer deltagarna att få improvisera en hel del.
Vad: Dansworkhops på Dunkers kulturhus
När: 12 september, 3 oktober, 14 november klockan 13:00-15:00
Hur anmäler du dig: För anmälan och mer information kontakta Irene Grahn: irene.grahn@helsingborg.se
Mejla namn, adress och mobilnummer. Det är först till kvarn som gäller och anmälningar tas emot till workshopen är fullbokad. Notera att om du måste lämna återbud ska detta ske via mejl senast en vecka innan aktuell workshop. Bekräftelse på erhållen plats skickas ut från och med vecka 34.
Entré: fri entré
På grund av säkerhetsskäl är det max 15 deltagare per workshop.