Där det vilda och vackra möts

PS
Paul Svensson

I sommar möts det vilda och vackra på Fredriksdal museer och trädgårdar i utställningen och idéträdgården Varannan vild! Här presenterar man nya sätt att göra trädgården skön med växter som är lite ömtåligare och älskligare än vad vi är vana vid i rabatterna. Med utställningen vill man öppna upp ögonen för hur vilda växter kan vara till stor hjälp för andra växter, fåglar, fjärilar, busiga småkryp och oss själva.

Nu är det dags att tänka om i rabatterna och låta det gröna hjärtat slå ett par extra slag för växterna som finns i den svenska naturen. Utställningen Varannan vild och en idéträdgård kommer att visa hur du kan kombinera dina tämjda svenska växter med sina vilda kusiner. De vilda växterna hör nämligen till naturens viktigaste och spelar en stor roll för dess invånare. Genom att plantera vilda växter i rabatten blir du en grön hjälte och hjälper våra inhemska växter samt fåglar, fjärilar och insekter. Den vilda naturen skapar rätt förutsättningar för ett artrikt växt- och djurliv.

För en grönare framtid
Utställningen går hand i hand med Fredriksdals bevarandearbete. Friluftsmuseet arbetar aktivt med att rädda lokalt hotade växter. Man samlar in frön från hotade bestånd i det vilda och odlar sedan dessa till små plantor på plats. När de är tillräckligt stora planteras de ut i utvalda naturreservat där de gör stor nytta för mark och djur. Den botaniska trädgården på Fredriksdal är nästan 100 år gammal och den är i dag världens enda skånska botaniska trädgård.

Alla hjälper till
Varannan vild visas framför herrgården mellan 22 maj–25 september. Utställningen ingår i ordinarie entré och är producerad i samarbete med trädgårdsförfattaren Christel Kvant. Illustratören och författaren Maja Säfström bidrar med illustrationer.
Utomhusutställningen Varannan vild hittar du på plats framför herrgården. Besök Fredriksdal och få upp ögonen för det vilda och vackra i sommar.

Under H22 City Expo, 30 maj–3 juli, är det fri entré till Fredriksdal museer och trädgårdar.

Vad: det är dags att tänka om i rabatterna
När: 22 maj–25 september
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Entré: 100 kronor, fri entré med Kulturkortet och för barn och unga till och med 18 år

Lämna en kommentar