Debutantscen: Linda Segtnan och Maja Larsson

TE
Tommy Esbjörnsson
Detta innehåll är äldre än 180 dagar.

Linda Segtnan och Maja Larsson är två av årets mest intressanta debutanter. Maja Larsson är dessutom nominerad till Augustpriset i kategorin Årets svenska fackbok.
Den här kvällen på Helsingborgs stadsbibliotek samtalar de bland annat om förlossning genom historien, moderskap och ett olöst barnmord i Perstorp. Innan samtalen bjuds det på dryck och tilltugg. Det är fri entré.

Linda Segtnan, född 1986, bor i Stockholm och är skribent inom ämnet historia. Linda Segtnan har skrivit Åttonde huset: till åminnelse av en flicka. Boken ges ut på Albert Bonniers förlag, som berättar följande:

En majkväll 1948 tar nioåriga Birgitta Sivander ett steg in mellan trädstammarna och försvinner. Strax före gryningen hittas hon död i ett dike i skogen. Sjuttio år senare läser Linda Segtnan av en slump en tidningsnotis om det olösta mordet i skånska Perstorp. Någonting manar henne att söka djupare i Birgittas öde. Hon vänder sig till arkiven, men närmar sig samtidigt historien med en öppenhet för det okända. Parallellt med att hennes besatthet växer, börjar också ett liv växa i hennes mage. En flicka. Hur står man ut med att sätta ett barn till världen när den kan vara så bottenlöst grym? Hur står man ut med de faror som hotar en dotter?

Maja Larsson debuterar med Kläda blodig skjorta: Svenskt barnafödande under 150 år. Hennes bok ges ut på förlaget Natur & Kultur, som berättar följande om verket och författaren:

Hur har det varit att vänta och föda barn i Sverige de senaste 150 åren? Genom verkliga vittnesmål från de som var med väver boken en tidigare oskriven berättelse som spänner från 1800-talets hemförlossningar till dagens storsjukhus, via förlossningshem, livsfarliga kejsarsnitt och barnlöshetsbehandlingar. På 1940-talet blev Sverige det första landet i världen där fler kvinnor valde att föda på sjukhus än hemma. Hur blev det så? Och varför har en del kvinnor alltid längtat hem igen?

Kroppens mekanismer för att föda var desamma 1870 som nu. Ändå är nästan ingenting i förlossningsrummet sig likt. Barnafödandets historia handlar om vård – men också om politik, pengar, kultur och en ständig strävan bort från det gamla.

Maja Larsson är skribent och redaktör och skriver framför allt om vård, samhällsbyggnad och ekonomi. Hon är uppvuxen och bosatt i Göteborg och har själv två barn.

Augustpriset delas ut 28 november.

Vad: Debutantscen: Linda Segtnan och Maja Larsson
Var: Helsingborgs stadsbibliotek, Café Birger.
När: 22 november 17.15–18.30
Entré: fri entré

Foto från vänster: Linda Segtnan: Mira Wickman; Maja Larsson: Maja Kristin Nylander

Prenumerera på vårt nyhetsbrev