Den goda trädgården på Sofiero

PS
Paul Svensson
Detta innehåll är äldre än 180 dagar.

Under våren anlades en ny liten trädgård på Sofiero. Den goda trädgården är både vacker, hållbar och ätbar på samma gång. Här tittar man bland annat närmare på vilka möjligheter som finns för att odla på ett mer hållbart sätt i framtiden samtidigt som trädgården är skön för såväl ögat som smaklökarna.

Det växer sannerligen så det både knakar och knoppar på Sofiero. Här hittar du allt från vackra rosor och sällsynta blomster till högresta träd och färgglada rododendronbuskar. Nytt för i år är även Den goda trädgården, vars innehåll visar på vilka möjligheter som finns för att odla på ett mer hållbart sätt. Men det handlar lika mycket om att undersöka hur vi i framtiden kan leva och odla mer i samklang med naturen. En trädgård är mycket mer än bara njutning för ögat.

Gör naturen en stor tjänst
Sara Bratt är Sofieros trädgårdsdesigner och det är hon som har skapat den nya trädgården. Sara odlar själv flera ätbara växter i sin trädgård och rekommenderar att plantera ätbara, fleråriga prydnadsväxter för en mer lättskött och ekologisk hållbar hemmaodling. Den som planerat ätbara perenner får exempelvis njuta både med öga och gom och växterna gör även under för naturens små bönder och jordens mikroorganismer.

Den goda trädgården hittar du vid Jubileumsträdgården på Sofiero och den kommer att finnas på plats till och med hösten 2024. Sofiero ber sina besökare att inte äta från trädgården då inte alla delar av de olika växterna är ätbara. Men att titta och förundras går hur bra som helst.

Vill du läsa mer om Den goda trädgården rekommenderar vi att surfa över till sofiero.se. Här hittar du en fin intervju med Sofieros trädgårdsdesigner, Sara Bratt. I intervjun berättar hon mer om betydelsen med den nya trädgården och hon delar även med sig av ett par gröna tips från trädgården till tallriken.

Vad: odla skönt för ögat och smaklökarna
När: våren 2022 till och med hösten 2024
Var: Sofiero slott och slottsträdgård, jubileumsträdgården
Entré: ordinarie entré 120 kronor, fri entré med Kulturkortet och för barn och unga under 18 år

Lämna en kommentar