Håll i allmogehatten

DN
Dennis Nilsson

Traditioner, firande, grönska och en stor portion frisk luft. Japp, det får man varje år på Fredriksdal. Men håll i allmogehatten, i år öppnas två nya publika områden på Fredriksdal. En lekmiljö för barnen (och vuxna med barnasinne och balans) och ett öppet magasin där besökare själva kan kolla på några av Helsingborgs museers största insamlade objekt, till exempel bilar och båtar. Förutom det så blir året något av en dans på rosor då årets tema är just rosor, vilket bland annat lyfts genom hyllningsutställningen till Cedregrens plantskola – Rosorna mästare.

Trollskogen
Tillhör du en av dom som länge önskat att det fanns ett lekområde för barnen på Fredriksdal? Den dagen är kommen. Fredriksdal öppnar sedvanligt med påskfest 9 april och samma dag passar man på att inviga den nya lekmiljön som kallas för Trollskogen och ligger på gräsmattan bakom stadskvarteret. Som kuriosa kan jag nämna att det är den danska landskapsarkitekten Helle Nebelong som ritat området. Hon har tidigare skapa lekmiljöer på bland annat Kronborg slott och Valbyparken.

Öppna magasinet invigs 26 juni
Majoriteten av stadens museisamlingar ligger i magasin under marken på Fredriksdal. En del av samlingarna syns publikt i stående Helsingborgsutställningen På gränsen på Dunkers, kulturmagasinets utställningsyta Tingen i samlandets spår men också i andra utställningar i stadens kulturhus. Men snart kan man alltså njuta av historia på egen hand i Fredriksdals öppna magasin. Där kommer några av dom allra största föremålen att visas upp, så som lastbilar, bilar och båtar.

Rosornas mästare
Förra året lades Cedergrens plantskola på Råå ned. I 104 år har plantskolan varit verksam och blivit en trädgård- och hantverksinstitution känd för blomsterentusiaster både i Sverige och utomlands. Utställningen är hyllning till Rosornas mästare som också haft stor påverkan på Fredriksdals trädgårdar. Utställningen hålls i prästgårdens samlingssal och är producerad i samarbetet med författare, journalist, fotograf och trädgårdsexpert Karin Berglund. Invigning 9 maj.

Fredriksdal.se fylls det på med programpunkter löpande och ett tryckt programblad hittar du snart på en plats nära dig. Välkommen till Fredriksdal – en plats att fira våra helger och njuta av vardagen.

Foto: Anders Ebefeldt, Studio E.

Lämna en kommentar