Det blommar på Fredriksdal

PS
Paul Svensson

Helsingborgs grönaste plats i city är just nu i full blom och vill du uppleva naturens härliga färger ska du styra stegen till Fredriksdal museer och trädgårdar. Här njuter du både av sällsynta växter, vackra blommor och en stor mängd fåglar som bjuder upp till naturkonsert varje dag.

Det är nu det händer. Fredriksdal museer och trädgårdar blommar och såväl växterna och djuren njuter av säsongen. Du kan till exempel spana in ett grönt hav av ramslök med otaliga vita, stjärnlika blommor i alskogen. Här och där rullar de limegröna ormbunkarna ut sina blad. Det doftar underbart på Fredriksdal nu, luften är fylld av naturens härliga blomster. Och från buskar och träd avslöjar fågelkvitter var du hittar gärdsmyg, talgoxe, grönsångare, rödhake, gransångare, bofink och lövsångare.

Vårsäsongen betyder också att många av fåglarna har fått tillökning. Öster om alskogen, vid den lilla dammen, kanske du stöter på gräsandsmamman som just fått små duniga ungar som följer henne vart hon än simmar och går. I östra delen av dammen skjuter den sällsynta jättefräken upp sina märkliga, sporbildande skott. Växten är fridlyst och förekommer i det vilda endast på några få platser i hela Skåne.

Även i fruktträdgården händer det otroligt mycket roligt nu. Promenera genom den långa huvudgången mellan de stora odlingsrutorna från söder till norr och se de fina äppelträden i blom. Om du har tur och tittar noggrant kan du se hur surrande insekter arbetar ideellt med att pollinera blommorna. Deras insats är avgörande för att det ska kunna bli en rik äppelskörd till hösten. Varför inte ta med dig en picknickkorg och duka fram något gott att äta på gräsmattan mitt bland träden. Koppla av, lägg dig på rygg och njut av den härliga naturen på Fredriksdal museer och trädgårdar. Här finns det alltid något nytt att upptäcka, utforska och förundras över.

Vad: Det våras för Fredriksdal
När: Just nu
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Pris: Fri entré med Kulturkortet och för barn och unga till och med 18 år, ordinarie entré 80-100 kronor (beroende på period)

Lämna en kommentar