Det började för 8 000 år sedan i Helsingborg

PS
Paul Svensson
Detta innehåll är äldre än 180 dagar.

På Dunkers kulturhus finns en stor del av Helsingborgs spännande historia i utställningen På gränsen. Du hittar den på entréplan och det är alltid fri entré. Passa på att lära dig mer om Helsingborgs historia via gripande och vardagliga berättelser och föremål i tiden. Till utställningen finns det även en riktigt bra guide som du kan ladda ner till mobilen för att få en ännu bättre upplevelse.

Det började för länge, länge sedan. För ungefär 8 000-10 000 år sedan för att vara mer exakt (vad gör väl 2 000 år hit eller dit när allt kommer omkring). Det var ungefär då de första människorna slog sig ner i trakten som i dag kallas Helsingborg. Bevis för detta finns att hitta i utställningen i form av ett gammalt hundskelett, föremål av sten och horn samt en pil. Hunden kan i och för sig ha vandrat hit själv men föremålen viskar förstås om att människor har uppskattat platsen sedan en lång tid tillbaka. Skönheten vid sundets pärla är sannerligen tidlös. Gällande hunden finns det flera olika teorier om hur den hamnade i Helsingborg och om dessa kan du läsa om på plats i utställningen.

På Gränsen handlar mest om människan, det är den centrala beståndsdelen. Här träffar du personer som på pappret spelat en viktig roll för Helsingborgs utveckling men också människor som inte fick komma till tals medan de levde. Berättelserna knyts samman och skapar stadens historia och i den har alla en viktig roll, oavsett om det handlar om en borgmästare eller en hushållerska. Genom att berättelserna lever vidare får vi lära känna Helsingborg och helsingborgarna på ett helt nytt sätt.

Kulturmagasinet har sedan början av 1900-talet haft i uppdrag att samla in och dokumentera livet i Helsingborg och nordvästra Skåne. Och det är till stor del tack vare Kulturmagasinet och Helsingborgs museisamlingar som objekten i den här utställningen finns på plats. Totalt finns det hundratusentals objekt i säkert förvar i den stora samlingen och i utställningen visas ett noggrant urval av dessa. Objekt från flera olika tidsepoker som på ett intressant sätt beskriver historien för dagens generation.


Här kommer du närmare mycket av det som har hänt i Helsingborg genom tiden. Minnen från en svunnen tid, lika viktiga då som i dag och kanske ännu viktigare för morgondagens besökare. Genom att belysa det som har hänt glömmer vi inte bort, vare sig det gäller mörka stunder eller tider av framgång och lycka. Ett av de starkare utställningsobjekten är helt klart en flyktningsbåt från andra världskriget. En undrar vilka historier och hemligheter den varit med om. I dag vet man att båten är hemsnickrad och att två danska ynglingar rodde den över ett mörkt Öresund någon gång under kriget. Kanske vet du mer? Du hittar båten i utställningen.

Fram till och med 12 september visas H55 i På gränsen. Upplev H55 som om du själv var där via film, flaggor och ett helt fantastiskt modellbygge. Modellen är gjord av Rolf Sjölander och det intressanta är att den är skapad med återvunnet material. Klart värd ett besök eller två.

Vill du fördjupa dig ännu mer i På gränsen finns det också en otroligt smart audioguide i appen Guide Helsingborg. Här kan du lyssna, spana in bilder och läsa mer om det som finns i På gränsen. Här hittar du också en barnaudioguide samt en fördjupningsguide som verkligen ger en bra bild över den svunna tiden. Sommaren 2020 har det även arrangerats flera guidade visningar i utställningen och i skrivande stund återstår det två stycken: onsdag 22 juli klockan 13.00 och 26 augusti klockan 18.00. Guidningen i augusti sker på arabiska. Kanske känner du någon som har arabiska som modersmål och som skulle vilja lära sig mer om Helsingborgs historia. Passa på att tipsa dem, både entrén till utställningen och den guidade visningen är gratis. På grund av säkerhetsskäl finns det bara 20 platser per visning. Biljett hämtas i Dunkers kulturhus reception samma dag som visningen, tidigast en timme före turen.

Vad: På gränsen – Helsingborgs historia och museisamlingar
När: Alltid
Var: Dunkers kulturhus, entréplan
Pris: Fri entré för alla

Lämna en kommentar