Det närmar sig 40-talshelg på Fredriksdal

PS
Paul Svensson

Andra världskriget pågick mellan 1939 och 1945. Drygt 76 år senare har du nu chansen att resa tillbaka i tiden och besöka ett autentiskt 40-talssamhälle på Fredriksdal museer och trädgårdar. Mellan 21–22 augusti arrangeras 40-talshelg på Fredriksdal, ett evenemang som blir mer och mer populärt för varje år och som lockar många besökare.

För varje år som går blir det allt svårare att få en bra uppfattning om hur det var att leva under beredskapstiden och krigets gång. Därför är evenemang som 40-talshelg på Fredriksdal viktiga för oss alla, delvis för att påminna, men också för att den nya generationen ska få en uppfattning om hur det var att leva på 1940-talet.

Under tidsresan från 2021 till 1940 kommer du att få se olika fordon, som militärjeepar och lastbilar. Fordonen användes för att försvara Europa under kriget. Dessutom kommer 40-talshelgen att få besök av entusiaster som iklär sig rollen som brittiska och amerikanska soldater. Det kommer även att bjudas på tidstypisk livemusik och besökare kommer att få lyssna på olika berättelser om hur det var att leva ett vanligt liv samtidigt som krigets fasor härjade i Europa. Projektledare Ricky Wrentner, som är arrangör för eventet, berättar:

– Det är inte ofta man får chansen att uppleva något så spännande som det här. Under två dagar förvandlas Fredriksdal museer och trädgårdar till ett paradis för alla som älskar eller är nyfikna på 40-talet. Intresset är stort och i år tror jag vi kommer att slå tidigare besöksrekord. Det här är ett arrangemang för hela familjen.

För dem som har lust går det bra att komma utklädd och själva bli en del av utställningen, vilket också ger fri entré till evenemanget. Det gäller dock att mejla ricky.wrentner@helsingborg.se och anmäla att du kommer utklädd för att hamna på gästlistan. Ordinarie entré är 100 kronor för vuxna och det är fri entré för barn och unga till och med 18 år samt för dig som har Kulturkortet och Kultursommarkortet.
40-talshelg på Fredriksdal arrangeras mellan 10.00–18.00 lördag 21 augusti och 10.00–17.00 söndag 22 augusti.

Text: Margarita Eilers – Spektra Media

Texten är skriven av Spektra Medias unga redaktion där ett gäng sommarpraktikanter har som uppgift att skildra kulturlivet ur ett ungt perspektiv. Under några veckor framåt kommer du se fler artiklar från dem här på kulturkortet.se.

Lämna en kommentar