Det våras för biorabatt på Röda kvarn i mars

PS
Paul Svensson

Det spelar ingen roll om du föredrar drama, komedier, äventyr eller dokumentärer. I mars visar Röda kvarn i Helsingborg allt från svenskt garv och allvar till fransk stolthet och årets animerade film från Pixar och Disney. Det blir också premiär för Spring Uje spring, som är Henrik Schyfferts debutfilm som regissör.

Månaden börjar starkt 6 mars med två filmer där huvudrollerna spelas av kvinnliga skådespelare. Den första filmen heter En kvinnas val och kommer från Saudiarabien. Här får vi följa en kvinnlig läkare som tröttnar på den manliga dominansen och bestämmer sig för att ställa upp i det lokala kommunvalet. Starkt drama av regissören bakom publiksuccén Den gröna cykeln (2012). Samma kväll har även den franska komedin Terapi i Tunisien premiär. Filmen har hyllats av kritiker som kallar den både för färgstark och en sprudlande rolig och originell komedi. När psykoanalytikern Selma flyttar från Frankrike till Tunisien för att öppna praktik stöter hon på motsättningar och kulturkrockar men också kärlek och humor.

Veckan senare, fredag 13 mars, går fyra nya filmer upp på bioduken. Fredagen inleds med stort premiärkalas på filmen Framåt för Helsingborgs yngsta cineaster. Innan filmen börjar får barnen följa med bakom kulisserna och se hur det går till att arbeta som biografmaskinist. Kalaset till ära bjuder även Röda kvarn barnen på smarriga popcorn.
Från det färgglada och spralliga till ett något tyngre manus i den svenska produktionen Charter. Filmen har regisserats av den flerfaldigt prisbelönade Amanda Kernell (Sameblod) och berättar historien om en separerad tvåbarnsmamma som tvingas till drastiska beslut när hon inser att hon kommer att förlora vårdnaden om sina barn.
På temat tungt från verkligheten går även den Oscarsnominerade dokumentären Till min dotter upp den här kvällen. Enligt The Times är det här en av de viktigaste filmerna du kommer att se under din livstid. Dokumentären kan dels beskrivas som en kärlekshistoria till regissörens dotter och dels en livsskildring av livet i Aleppo där krigets fasor delar plats med kärlek, mod och det vardagliga livet.
Desto mer humor blir det i den franska dramakomedin Sanningen, som är ett lätt skruvat familjedrama med värme, skärpa och ödmjukhet. För regin står Hirokazu Koreeda och i rollerna ser vi Juliette Binoche, Catherine Deneuve och Ethan Hawke.

I mars gör Henrik Schyffert regidebut med den hjärtevärmande komedin Spring Uje spring. För manus står Uje Brandelius, som också spelar huvudrollen som sig själv. Vad händer egentligen när livet tar vändningar man inte är beredd på? En självbiografisk berättelse där Ujes liv med musikkarriären från 90-talet, familjen och vardagen står i centrum. En specialvisning av Spring Uje spring och livesamtalet från Reflexen i Kärrtorp med Henrik Schyffert och Uje Brandelius går av stapeln 22 mars.
Missa inte heller The peanut butter falcon. I huvudrollerna ser vi Shia LaBeouf, Dakota Johnson och Thomas Haden Church. Det här är en varm dramakomedi som är laddad med hjärta, skratt och äventyr. Premiär 20 mars.

I sedvanlig ordning hittar du komplett bioprogram med tider och föreställningar på biorodakvarn.se. Med Kulturkortet har du alltid 20 kronor rabatt på ordinarie visningar och tio kronor rabatt på alla barnfilmer. Vi ses i biosalongen i mars.

Vad: Biofilmer på Röda kvarn i mars
När: Mars
Var: Röda kvarn
Pris: 20 kr rabatt på ordinarie biljettpris, tio kronor på barnfilm

Lämna en kommentar