Digitalt sportlov och äkta naturupplevelser

PS
Paul Svensson

Mellan 22-26 februari är det sportlov och då satsar Helsingborgs bibliotek och Dunkers kulturhus på digitala arrangemang. Här får barn och unga bland annat testa på sånguppvärmning, möta varandra i digital frågesport, träna på hur man blir en modern nycirkusartist och prova på att koda sitt eget datorspel. På Fredriksdal museer och trädgårdar är det utomhus som gäller och man kan gå på fågelspaning i naturen, utforska djurs beteenden och även köpa en byggsats för att snickra ihop en egen fågelholk på hemmaplan. De flesta av arrangemangen under sportlovet är gratis.

Fredriksdal museer och trädgårdar och Kulturmagasinet

22–26 februari 10.00–16.00
Bygg en egen fågelholk
Gör något fint för fåglarna i din närhet och bygg en fågelholk. Under sportlovet kan du köpa en byggsats på Fredriksdal och sedan spika ihop din egen fågelholk i din egen takt där hemma. Fri entré till området. Barn under 16 år endast i vuxens sällskap. Pris: 30 kronor per byggsats. Betalning endast via Swish.

20–28 februari 10.00–16.00
Pippi på fåglar
På Fredriksdal bor det en hel del fåglar även under vintersäsongen. Här kan barn lära sig mer om de olika fåglarna och spela även Fågelbingo. Talonger finns i entrén, pennor tar ni med hemifrån. Fri entré till området. Barn under 16 år endast i vuxens sällskap.

20–28 februari 10.00–16.00
Hur pratar Fredriksdals husdjur?
Vad betyder det när en häst fäller sina öron bakåt? Och kan grisar verkligen prata med varandra och oss människor? Under sportlovet finns det särskilda skyltar i närheten av stallet som berättar mer om djurens beteende. Fri entré till området. Barn under 16 år endast i vuxens sällskap.

Alla dagar 10.00–16.00
Fredriksdals ljudäventyr för barn och vuxna
Ladda ner appen Guide Helsingborg och upptäck Fredriksdal på ett roligt och informativt vis via mobilen. Följ med Nic Schröder och träffa Dagge Mask, Bäckahästen och ett gäng charmerande bin. Fri entré till området. Barn under 16 år endast i vuxens sällskap.

Alla dagar 10.00–16.00
Naturstigar och tipspromenad 
Det finns två olika tipspromenader på Fredriksdal: Träd och buskar i vintertid och Vinterbiologi. Svarsblanketter hämtas där stigarna startar i engelska parken. Efteråt kan man rätta med facit som finns i ett skåp vid huvudentrén. Vinterbiologi kan också göras som ett GPS-quiz. Fri entré till området. Barn under 16 år endast i vuxens sällskap.

Alla dagar
Historiskt ögon- och örongodis i mobilen
För barn som tycker om historia är Kulturmagasinets webbplats värt ett besök under sportlovet. Här finns både intressanta podcasts och filmserier om allt från tidens skatter, rysarfilmer och Helsingborgs historia. Materialet hittar ni på Kulturmagasinets webbplats.

Alla dagar
Barnens konstrunda i mobilen
Upptäck konsten på tio platser runt om i stan med Barnens konstrunda. Du lyssnar och låter nyfikenheten vakna. Ljudguiden finns i Guide Helsingborg som är gratis att hämta och finns för både iOS och Android.

Kärnan

Alla dagar
Uppdrag Kärnan
Kärnan som besöksmål är just nu stängt, men det går att besöka Helsingborgs mest kända torn i den virtuella världen. Uppdrag Kärnan är ett kunskapsspel till mobilen (och surfplattan) som i första hand riktar sig till barn i låg- och mellanstadieåldrarna, men det är också intressant för oss som gillar Kärnan och historia. Spelet går ut på att utforska en del av Helsingborgs historia samtidigt som du letar efter gömda skatter, samtliga en gång uppgrävda på riktigt i eller i närheten av Kärnan. Uppdrag Kärnan är både underhållning och en historielektion på samma gång. Appen laddas ner gratis från App Store och Google Play.

Dunkers kulturhus

22 och 23 februari 10.00–11.00, 11.00–12.00 och 13.00–14.00
Digital nycirkus
60 minuters skojigheter där barn som går i mellanstadiet, högstadiet och särskola får skapa egna jongleringsbollar och sedan lära sig att jonglera. Det blir också akrobatiska övningar i sann cirkusanda. För att medverka i workshopen behövs följande:

* 3 deciliter sand, ris eller någon form av gryn.
* 3 påsar (typ fryspåsar två liter).
* 8 ballonger eller 3 strumpor och en sax

Max tio elever per pass. Anmälan görs via e-post: nycirkus.kulturskolan@helsingborg.se

22-26 februari
Digital sång
Under hela sportlovsveckan blir det sånguppvärmning på ett svängigt och härligt sätt med kulturskolan. För barn i alla åldrar. Länk till den digitala sånguppvärmningen kommer att publiceras på dunkerskulturhus.se från 22 februari. Inga förkunskaper krävs.

22-26 februari
Klassisk gitarr
För barn som är nyfikna på klassisk gitarr. Kulturskolans gitarrlärare, Joel Svensson, hälsar alla nya och gamla elever välkomna med musik från gitarren. Länk till filmen publiceras på dunkerskulturhus.se 22 februari.

22, 24 och 26 februari
Digital frågesport
Det gäller inte bara att svara rätt, det ska gå snabbt också. Rolig och klurig frågesport för digitala barn i åldrarna 6–12 år. Man behöver inte någon app eller program för att spela, bara tryck på länkarna som publiceras på dunkerskulturhus.se under respektive frågesportsdag. Max 50 deltagare per quiz. Går att spela via mobilen, surfplattan och datorn.

22-26 februari
Fota som Trine – Trine Søndergaards WORKS
Mästerfotografen Trine Søndergaard inspirerar barn att skapa sina egna bilder och motiv via appen Guide Helsingborg. Här kan de lyssna och titta på barnaudioguiden WORKS för att sedan skapa sin egen fotografiutställning hemma tillsammans med sina föräldrar.

24 februari 10.00 (för fritids gäller 13.00)
Beatbox Sensation med Freestyle Phanatix   
Lovspecial med digital förställning och workshop i hur man dansar breakdance. Två beatboxers i ständigt prat med varandra och fyra dansare som dansar, sjunger och beatboxar i 30 minuter. Inga förkunskaper krävs till workshopen, endast utrymme att röra på sig. Pris: 60 kronor per person. Biljetter finns till försäljning på dunkerskulturhus.se

25 februari 16.00–19.00
Personlig musikcoaching online
För barn och unga i åldrarna 15-25 år som är nyfikna på musikproduktion, mixning och musikförlag. Christoffer Sandberg coachar online. Bokning via christoffer.sandberg@helsingborg.se krävs. Begränsat antal platser.

25 februari 18.00–18.30
Inspirationstorsdag
Varje torsdag bjuder Spektra in en professionell kulturutövare som berättar om sitt yrke, delar med sig av sina tips och svarar på frågor. Det kan vara en skådespelare, tatuerare, musiker eller arrangör. Sportlovets hemliga gäst avslöjas i vecka 8 i Spektras kanaler. Öppet för alla men rekommenderas för barn och unga i åldrarna 15-25 år. Inspirationstorsdag på sportlovet sänds på Instagram via @spektra_DKH

Helsingborgs bibliotek

21 februari 14.00
Hemkodat – Digitalt skapande med bibblan: Labyrintspel
Prova på att koda ditt eget datorspel eller berättelse i programmet Scratch tillsammans med ungdomar från Hemkodad. 8 år och uppåt (för yngre barn krävs det att en vuxen är med och hjälper till). Deltagarlänk finns på bibliotekfh.se

21-26 februari
Pyssla med biblioteket: Ugglebokmärke
Pyssla med biblioteket och gör ett riktigt schyst bokmärke. Från sju år och uppåt. Länk till klippet finns på Helsingborgs biblioteks digitala kanaler från 21 februari.

22 februari 15.00–16.00
Rita digitalt: Lovspecial
Biblioteket tittar närmare på hur man ritar digitalt och utforskar olika tekniker och möjligheter. 10-16 år. Endast 15 platser. Förbokning krävs via bibliotekfh.se

22-26 februari
Bibliotekspyssel: Burk, vas, ljuslykta
Pyssla med biblioteket och gör en tjusig burk, vas eller lykta med hjälp av pinnar. Från sju år och uppåt. Länk till klippet läggs ut på bibliotekfh.se från 22 februari.

23 februari
Högläsning med Ulla: Kalaskatastrofen
Högläsning ur Ingelin Angerborns Kalaskatastrofen. Spännande och lite knasigt. 6-12 år. Länk till klippet finns på Helsingborgs biblioteks Facebook-sida från 23 februari.

23 februari
Digitips
Smarta små filmklipp som visar roliga, digitala aktiviteter som barn kan sysselsätta sig med hemifrån. För barn i alla åldrar. Länk till klippet finns på Helsingborgs biblioteks digitala kanaler från 23 februari.

23-26 februari
Pyssla med biblioteket: Armband av makaroner
Pyssla med biblioteket och gör ett riktigt snyggt armband av makaroner. Från sju år och uppåt. Länk till klippet finns på Helsingborgs biblioteks digitala kanaler från 23 februari.

24-26 februari
Pyssla med biblioteket: Mobilhållargris
Pyssla med biblioteket och gör en rolig mobilhållare av en petflaska. Från sju år och uppåt. Länk till klippet finns på Helsingborgs biblioteks digitala kanaler från 24 februari.

25 februari 14.00
Hemkodat – Digitalt skapande med bibblan: Dinosaurieberättelse
Prov på att koda ditt eget datorspel eller berättelse i programmet Scratch tillsammans med ungdomar från Hemkodad. 8 år och uppåt (för yngre barn krävs det att en vuxen är med och hjälper till). Deltagarlänk finns på bibliotekfh.se

25-26 februari
Pyssla med biblioteket: Pinngubbe och pinndrake
Pyssla med biblioteket och förvandla en pinne till en dansande gubbe eller drake. Från sju år och uppåt. Länk till klippet finns på Helsingborgs biblioteks digitala kanaler från 25 februari.

25 februari 15.30–16.00
Read or die! Emelie och Martins ungdomsboktips
Biblioteket tipsar om bra ungdomsböcker. Från 13 år och uppåt. Länk till arrangemanget: https://meet.jit.si/readordieemelieochmartinsungdomsboktips

26 februari
Färgsprakande rim, ramsor och ritsagan Ägget
Eva Bengtsson ritar fram roliga rim och ramsor och gör till och med en fri ritsaga av Lennart Hellsings bok Ägget. 3-8 år. Länk till klippet finns på Helsingborgs biblioteks digitala kanaler från 26 februari.

26 februari
Ritsagor på arabiska
Ritsagor på arabiska med Ibtisam. 4-6 år. Länk till klippet finns på Helsingborgs biblioteks digitala kanaler från 26 februari.

26 februari
Pyssla med biblioteket: Tre i rad
Pyssla med biblioteket och lär dig göra en egen färgglad version av spelet Tre i rad. Från sju år och uppåt. Länk till klippet finns på Helsingborgs biblioteks digitala kanaler från 26 februari.

Lämna en kommentar